In onderstaande flowdiagram worden de stappen om kinderen toe te leiden naar de mondzorgverlener schematisch weergegeven.
Om kinderen toe te leiden tot een mondzorgverlener geeft de JGZ-medewerker aan de ouder/verzorger het belang van goede mondgezondheid aan. Bij een contact rond de doorbraak van de eerste tand bij 5/6 maanden* vraagt de JGZ-medewerker aan de ouder/verzorger of het kind al bij een mondzorgverlener is geweest. Als dat het geval is, dan hoeven ouders en kinderen niet verder gemotiveerd te worden een mondzorgverlener te bezoeken en kan worden gevraagd hoe die ervaring is geweest en wat de verdere afspraken zijn met de mondzorgverlener. Als ouders en kinderen geen mondzorgverlener hebben bezocht, dan volgt de vraag of de ouder toegang heeft tot een mondzorgverlener en bereid is om met hun kind naar de mondzorgverlener te gaan. Als ouder aangeeft nog geen toegang te hebben tot een mondzorgverlener, dan vraagt de JGZ-medewerker de ouder om een mondzorgverlener te bezoeken. Het is aan te raden (maar geen verplichting) dat de JGZ-medewerker aangeeft bij welke mondzorgverleners het kind terecht kan (zie 3.4 Hoe samenwerking met mondzorgverleners vorm te geven).
Afhankelijk van de afspraken tussen de JGZ en de mondzorgverleners over hoe de toeleiding van het kind naar de mondzorgverlener plaatsvindt, wordt óf de ouder gevraagd een afspraak bij de mondzorgverlener voor het kind te maken óf stuurt de JGZ-medewerker, na overleg met ouders, een brief/mail aan de mondzorgverlener met de vraag het kind op te roepen. Noteer in het digitale dossier wat er is afgesproken. Bij het volgende contact wordt navraag gedaan of het kind bij de mondzorgverlener is geweest. Indien dit het geval is, dan hoeven ouders en kinderen niet verder gemotiveerd te worden een mondzorgverlener te bezoeken. Als dit niet het geval is, dan worden de stappen herhaald óf, indien dit mogelijk is op de JGZ locatie, worden de ouder en kind naar een mondzorgcoach die op de JGZ-locatie aanwezig is toegeleidt. In de loop van 2025 komt een betaaltitel beschikbaar voor een mondzorgcoach die op de locatie van de JGZ werkt (zie 3.5 Stappenplan om een mondzorgverlener aan te trekken op de JGZ-locatie). Bij voorkeur komt het kind voor het einde van het eerste levensjaar bij de mondzorgverlener aan.
*vanuit het LPK worden niet alle kinderen gezien op vaste leeftijden. Het advies is om kinderen rond 5/6 maanden naar een mondzorgverlener toe te leiden, in verband met de doorbraak van de eerste tand en in ieder geval voor het eerste levensjaar.