2.1 Begrippen

JGZ-richtlijn Vrouwelijke Genitale Verminking

Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV): VGV wordt door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) gedefinieerd als gedeeltelijke of volledige verwijdering of elke andere beschadiging van de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen zonder medische noodzaak. 

De WHO onderscheidt vier vormen van VGV: (Zie Figuur 1 en Tabel 1). Welke delen van de geslachtsorganen worden verminkt en in welke mate dat gebeurt, hangt af van de lokale gebruiken, de wens van de ouder(s) en de besnijd(st)er  (Pharos, 2023; WHO, 2024).

Meisjesbesnijdenis: VGV wordt ook wel meisjesbesnijdenis genoemd; professionals wordt aangeraden om de term ‘meisjesbesnijdenis’ te gebruiken, in verband met mogelijke stigmatiserende effecten die gepaard kunnen gaan met de term Vrouwelijke Genitale Verminking.

Sunna: Door de gemeenschappen wordt Sunna gezien als een mildere vorm van VGV of het prikken in de clitoris tot een druppeltje bloed ontstaat. Echter, in de praktijk blijkt Sunna een verzamelbegrip te zijn voor alle vormen van VGV. Het is dus niet altijd duidelijk wat onder Sunna verstaan wordt. Daarom is het altijd nodig om door te vragen tot helderheid is verkregen over wat er precies wordt bedoeld. Het aanwijzen van de plaatjes kan verduidelijking geven.

Figuur 1: Typen VGV (voor en na)

 

Tabel 1: Vormen van vrouwelijke genitale verminking (VGV), zoals geclassificeerd door de WHO

Vormen van VGV Omschrijving
Type 1 Gedeeltelijke of totale verwijdering van het zichtbare deel van de clitoris en/of de huidplooi rond de top van de clitoris (clitoridectomie). 
Type 2

Gedeeltelijke of totale verwijdering van het zichtbare deel van de clitoris en de kleine vulva lippen, met of zonder verwijdering van de grote vulva lippen (excisie).  

Type 3

Vernauwen van de vaginale opening door het wegsnijden en aan elkaar maken van de kleine en/of grote vulva lippen, met of zonder verwijdering van het zichtbare deel van de clitoris (infibulatie). 

Type 4

Alle andere schadelijke handelingen aan de vrouwelijke geslachtsorganen zonder medische noodzaak, zoals prikken, piercen, kerven, schrapen en dichtschroeien.

 

Heb je vragen?

Neem voor vragen of meer informatie contact met ons op

Contact opnemen

Heb je suggesties voor verbetering van deze JGZ-richtlijn?

Geef jouw feedback