Sociale en culturele druk spelen een cruciale rol in het risico op vrouwelijke genitale verminking of besnijdenis (VGV). Sociale druk binnen de gemeenschap, zoals de overtuiging dat VGV de kansen van meisjes op de huwelijksmarkt vergroot en hun betrouwbaarheid als huwelijkspartner waarborgt, is een belangrijke drijfveer (Abathun et al., 2016). Het overdragen van rituelen komt uit onderzoek vaak naar voren als een reden voor het uitvoeren van VGV (Elamin & Mason-Jones, 2018, Gele et al., 2012). Daarnaast wordt vaak benadrukt dat vrouwen een rol spelen in het behoud van deze tradities binnen de dynamiek van de familie, het onderhouden van gendernormen speelt een rol (Cappa, Thomson & Murray, 2020). Familiedruk blijkt eveneens een sterke risicofactor te zijn, vooral wanneer VGV wordt gezien als noodzakelijk voor het behoud van de eer en reinheid van meisjes (Del Mar Pastor-Bravo et al., 2022; Agboli et al., 2020; Pashael et al., 2016).
Een andere bepalende factor is de VGV-status van de moeder; dochters van besneden vrouwen lopen een aanzienlijk groter risico op het ondergaan van VGV (Al-Taj & Al-Hadari, 2023; Dehghankhalili et al., 2015; Sanni et al., 2024). Daarentegen laat onderzoek zien dat gezamenlijke besluitvorming door beide ouders het risico op VGV kan verlagen, en dat wanneer vrouwen meer autonomie hebben, de kans op het uitvoeren van VGV afneemt (Boyle & Svec, 2019). Daarnaast kunnen mediagebruik en bewustzijn van alternatieve opvattingen rond VGV een beschermende factor vormen (Ahinkorah et al., 2020).
Sociale factoren, zoals schoonheidsidealen en de stigma’s rond onbesneden meisjes, leggen ook extra druk op families om VGV uit te voeren. Dit benadrukt het belang van bredere sociale en educatieve interventies (El Gibaly et al., 2019). Onderzoek toont aan dat in groepen die meer worden blootgesteld aan media, het risico op VGV lager is (Suzuki & Meekers, 2008). Recenter onderzoek toont aan dat sociale media worden gebruikt om bewustzijn te creëren, ervaringsverhalen te delen of campagnes te voeren tegen VGV (Babbs, Weber, Abdalla, Cesare & Nsoesie, 2023). Het kan een bron van bewustwording en educatie zijn, echter ook een plaats waar misinformatie of controversiële standpunten over VGV worden verspreid (Babbs, Weber, Abdalla, Cesare & Nsoesie, 2023; Wondwossen Fantaye & Konkle, 2020).
Daarnaast werden ook seksuele gezondheid, seksuele moraal, mannelijk seksueel genot en het voorkomen van overspel aangehaald als redenen voor het uitvoeren van VGV (Suzuki & Meekers, 2008).