Opstellen uitgangsvragen
In de eerste kernredactievergadering zijn de belangrijke knelpunten benoemd. Om die punten uit te diepen, te completeren en te specificeren is gebruik gemaakt van 3 expertmeetings, 1 focusgroep en 6 interviews met ouders en experts. De focusgroep diende om, bij ontstentenis van specifieke literatuur, meer kennis te verzamelen over excessief huilen door zuigelingen van ouders met een andere etniciteit.
De kernredactie heeft de knelpunten en uitgangsvragen, alvorens ze vast te stellen, in twee ronden getoetst bij in de klankbordgroep vertegenwoordigde beroepsgroepen. De kernredactie heeft, met hulp van de informatiespecialist van TNO, L.M. Ouwehand, literatuur gezocht bij de uitgangsvragen.
Evidence-based richtlijnontwikkeling
De richtlijn is ontwikkeld volgens de methode van evidence-based richtlijnontwikkeling (EBRO, 2007). De zoektermen zijn op te vragen bij het NCJ. De basis voor de richtlijn is een samenvatting van het beschikbare bewijs in de wetenschappelijke literatuur. In de tabellen in de tekst zijn de levels of evidence aangegeven, van 1 (hoogste level of evidence) tot en met 4 (expert opinion). Een overzicht van de indeling van de methodologische kwaliteit van individuele studies is op te vragen bij het NCJ. Op basis hiervan zijn aanbevelingen geformuleerd voor de praktijk. Bij de ontwikkeling is rekening gehouden met het patiënten perspectief. Het eindproduct bestaat uit een achtergrondboek, een samenvatting, een stroomdiagram en patiënteninformatie.
Commentaarfase en autorisatie
De conceptrichtlijn is ter becommentariëring voorgelegd aan de deelnemende verenigingen en organisaties en geplaatst op de websites van AJN, V&VN, NVK, NIP en NVL. De KNOV volgt een andere procedure voor de commentaarfase. Na verwerking van het commentaar is de richtlijn door de werkgroep vastgesteld, en ter autorisatie voorgelegd aan de AJN, V&VN, NVK, NVFK, en het NIP. De NVK, het NIP en de NVFK hebben de richtlijn geautoriseerd. Daarnaast worden NVO, NVL, NHG, NBvK, NIVO, NCA, DAIMH en BOCA geïnformeerd.
Publicatie
De richtlijn wordt geplaatst op de websites van de beroepsverenigingen en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. Een samenvatting wordt ter publicatie aangeboden aan het Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg, het Nederlands Tijdschrift voor Kindergeneeskunde, het Tijdschrift voor verloskundigen, het Tijdschrift kinderverpleegkunde, het Tijdschrift voor verpleegkundig specialisten, het Tijdschrift Evidence-Based Medicine, het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), De Psycholoog en Huisarts en Wetenschap.
Indicatoren en Implementatie
De kernredactie heeft in samenwerking met de relevante beroepsgroepen indicatoren opgesteld om de toepassing en de effecten van de richtlijn te kunnen monitoren.
In diverse fasen van de ontwikkeling is rekening gehouden met de implementatie van de richtlijn. Daarbij is expliciet gelet op factoren die de invoering in de praktijk kunnen bevorderen of belemmeren. Dank zij de multidisciplinaire samenstelling van de kernredactie, de klankbordgroepen en het uitvoeren van de knelpuntenanalyse, konden antwoorden worden gevonden op vragen die in het veld leven. Ook de ontwikkeling van indicatoren draagt bij aan de implementatie van de richtlijn.
Zie de subsectie Implementatie van de richtlijn en indicatoren