7.1 Ketenpartners

JGZ-richtlijn Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen

Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen

Huisartsen

Soms raadplegen ouders de huisarts bij slaapproblemen.[18]​ ​Vanuit hun medische professie zijn de mogelijkheden van huisartsen om kinderen met slaapproblemen te begeleiden via een gedragsmatige aanpak beperkt. Wel kunnen huisartsen meedenken over een medische oorzaak en kennen zij vaak de context van het gezin. Daarnaast kunnen huisartsen doorverwijzen als zij zelf onvoldoende kennis en expertise hebben. Voor huisartsen is ten aanzien van volwassenen de NHG-Standaard Slaapproblemen en slaapmiddelen (tweede herziening) opgesteld. Deze standaard gaat niet over slaapproblemen bij kinderen.

Medewerkers voorschoolse voorzieningen (peuterspeelzalen, kinderopvang, gastouders) en leerkrachten

Pedagogisch medewerkers van peuterspeelzalen en kinderopvang en leerkrachten verkeren in een goede positie om vermoeidheid bij kinderen te signaleren. Pedagogisch medewerkers en leerkrachten zijn voor ouders een belangrijke gesprekspartner als het met hun kind niet goed gaat op de opvang of op school. Doel van een oudergesprek is meestal om meer inzicht te krijgen in de achtergronden van de gesignaleerde problemen, ervaringen uit te wisselen over hoe het kind zich op school en thuis gedraagt en afspraken te maken over de aanpak van het probleem. In overleg met de ouders, kunnen pedagogisch medewerkers en leerkrachten contact opnemen met de JGZ om de begeleiding en aanpak op elkaar af te stemmen. Bij meer complexe situaties kunnen de problemen van het kind ingebracht worden in de interne zorgstructuur op scholen, zoals het zorg- en adviesteam (ZAT), ondersteuningsteam van de school (OT) of bovenschools ondersteuningsteam (Blokland, 2010).

Ondersteuning bij slaapproblemen via internet

Online opvoedingsondersteuning verdient aparte vermelding. Het is een vorm van hulpverlening
waarbij ouders via internet informatie, advies of ondersteuning krijgen. ‘Digitale’ ondersteuning bij slaapproblemen is een vorm van online hulpverlening die door verschillende instellingen gegeven wordt. De laatste jaren verschijnen er steeds meer websites over slaapproblemen voor ouders, waarbij het streven is de betrouwbaarheid van de informatie te vergroten. JGZ professionals kunnen ouders wijzen op bruikbare en betrouwbare websites:

Website Informatie
www.opvoeden.nl  Informatie en advies voor ouders over slaap van kinderen van baby tot jong volwassene
www.cjg.nl  Informatie en advies voor ouders over slaap van kinderen van baby tot jong volwassene.
www.slimslapen.nl  Informatie en zelftest over slaap voor jongeren

Slaapcentra

In Nederland is een aantal slaapcentra. In slaapcentra worden volwassenen en kinderen onderzocht en behandeld voor hun slaap- en/of waakstoornissen. Vaak is er een multidisciplinair behandelteam dat kan bestaan uit (kinder)neurologen, psychologen, psychiaters, fysiologen, orthopedagoog, kindergeneeskundigen, longgeneeskundigen, somnologen, etc. Om de slaapproblemen in kaart te brengen, beschikken slaapcentra over een breed pakket aan onderzoeksmethoden. Het behandelteam biedt vervolgens een behandeling aan die bij de patiënt past. Bij kinderen waar geen onderliggende lichamelijke problemen een rol spelen, bestaat de behandeling uit het veranderen van aangeleerd, voor slaap ongunstig, gedrag. Er kan cognitieve gedragstherapie worden toegepast waarbij kinderen leren ‘negatieve gedachten omtrent het slapen’ om te zetten in ‘positieve gedachten’ of in ‘slaap bevorderend gedrag’. Soms worden slaapproblemen van kinderen veroorzaakt door de interacties tussen ouders en hun kind. In dat geval wordt deze ouders pedagogische hulp aangeboden. Indien nodig wordt overlegd met verwijzers en andere kinderspecialisten.

Een specialist uit een ziekenhuis of een huisarts kan doorverwijzen naar een slaapcentrum. Een jeugdarts of verpleegkundig specialist kan rechtstreeks verwijzen. Meestal gebeurt dit als:

  • De oorzaak van het slaapprobleem niet achterhaald kan worden
  • Behandeling door een andere professional geen effect heeft
  • Meerdere(medisch)specialismen nodig lijken voor de behandeling, bijvoorbeeld als er sprake is van een ontwikkelingsstoornis, leerstoornis, gedragsprobleem,  of medische/psychiatrische aandoeningen, of bij psychiatrische problematiek bij ouders
  • Er behoefte is aan een second opinion

 

Bezoek de website www.kindenslaap.com voor een actuele lijst van Slaap-waakcentra binnen Nederland.

Multidisciplinaire poliklinieken voor slaapstoornissen bij kinderen Website
Amsterdam slaapcentrum Slotervaart Ziekenhuis,
Amsterdam
www.slaapkliniek.nl 
Centrum voor Slaap- en Waakstoornissen​, Medisch Centrum Haaglanden, Den Haag www.mchaaglanden.nl/stimulansz/ziekten-a-z/slaapproblemen-bij-kinderen 
Slaapcentrum, Gelderse Vallei Ziekenhuis, Ede http://www.geldersevallei.nl/informatie/1017/slaapproblemen-bij-kinderen-en-pubers
Slaapcentrum MST​, Enschede www.mst.nl 
Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe, Heeze http://www.kempenhaeghe.nl/Epilepsie/440/5/496/0/0/Slaapcentrum/ 
Centrum voor Slaapgeneeskunde ZGT​, Hengelo/Almelo https://www.zgt.nl/3714/centrum-voor-slaapgeneeskunde/ 
Slaap-Waakcentrum SEIN​, Zwolle http://www.sein.nl/slaap-waakcentrum/ 

Heb je vragen?

Neem voor vragen of meer informatie contact met ons op

Contact opnemen

Heb je suggesties voor verbetering van deze JGZ-richtlijn?

Geef jouw feedback