2 Definities en achtergrondinformatie

JGZ-richtlijn Mondzorg

Mondzorg

Kernpunten

  • Opgroeien met een gezond gebit behoort bij de basis kinderrechten.
  • Een goede mondgezondheid is essentieel bij het kauwen, bijten, spreken, de esthetiek van het aangezicht en de kwaliteit van het leven, inclusief sociaal en emotioneel functioneren en de algehele gezondheid (risico op hart- en vaatziekten, diabetes, longontsteking, etc.).
  • De meest voorkomende mondgezondheidsproblemen bij jeugdigen zijn cariës, gebitsslijtage en een afwijkende stand van tanden en kiezen. In deze richtlijn(module) ligt de focus op cariës. Gebitsslijtage en een afwijkende stand van tanden en kiezen komen slechts beperkt aan bod.
  • Risicofactoren voor cariës zijn zowel biologisch als gedragsmatig en omvatten o.a. onvoldoende mondhygiëne en tekort aan fluoridegebruik. Daarnaast wordt het cariësrisico beïnvloed door lage sociaaleconomische status, ouders met een niet-westerse migratieachtergrond en jeugdigen met open mondgedrag.
  • Beschermende factoren zijn o.a. een goede mondhygiëne, waaronder voldoende poetsen met fluoridetandpasta, beperken van het aantal eet- en drinkmomenten en het bezoeken van een mondzorgprofessional (zie module ‘Preventie Cariës’).

Heb je suggesties voor verbetering van deze JGZ-richtlijn?

Geef jouw feedback

Heb je vragen?

Neem voor vragen of meer informatie contact met ons op

Contact opnemen