3.2.3 Fluoride

JGZ-richtlijn Mondzorg

Mondzorg

Een dagelijks te veel aan fluoride kan namelijk leiden tot fluorose. Fluorose manifesteert zich als verkleuringen en misvorming van het tandglazuur. Het heeft meestal geen invloed op de gezondheid of de functionaliteit van het gebit. Als de basisadviezen worden opgevolgd, ontstaat geen fluorose. Aanvullend gebruik van fluoride dient alleen op advies van een mondzorgverlener plaats te vinden [8]. Uit onderzoek is verder naar voren gekomen dat kinderen van vijf die na het poetsen alleen uitspugen en niet naspoelen minder gaatjes hebben dan kinderen die dat wel doen [48].

Ten slotte moeten fluoride houdende (peuter)tandpasta’s buiten het bereik van jonge kinderen opgeborgen worden i.v.m. het risico op vergiftiging bij inname van grote hoeveelheden.

De werkgroep benoemt dat er bij sommige ouders angst voor het gebruik van fluoride is, bijvoorbeeld omdat zij fluoride verwarren met fluor (een giftig gas). Fluoride is bij normaal gebruik veilig [7]

Indien ouders geen fluoride willen gebruiken, is het belangrijk hen te informeren over het verhoogde risico op cariës en hen door te verwijzen naar een mondzorgverlener voor persoonlijk advies. Er zijn fluoridevrije tandpasta’s op de markt, maar de effectiviteit hiervan voor cariëspreventie is niet bewezen. Extra aandacht voor mondhygiëne, een suikerarm dieet en regelmatige tandartscontroles zijn dan extra belangrijk om het cariësrisico te beperken. 

Heb je suggesties voor verbetering van deze JGZ-richtlijn?

Geef jouw feedback

Heb je vragen?

Neem voor vragen of meer informatie contact met ons op

Contact opnemen