3.5 Motiverende gespreksvoering

JGZ-richtlijn Mondzorg

Mondzorg

Tandenpoetsen, napoetsen, regels rondom snoep en frisdrank kunnen in gezinnen strijd opleveren. Het vraagt motivatie, geduld en volharding van ouders en jeugdigen zelf om de adviezen toe te passen [6]. JGZ-professionals motiveren ouders en jeugdigen om de adviezen op te nemen in hun dagelijkse (gezins)routine en toeleiding naar een mondzorgverlener op te volgen. Gesprekstechnieken op basis van motiverende gespreksvoering kunnen hierbij helpen. Zie ook: Praktijkmodule Gespreksvoering in de Jeugdgezondheidszorg. Deze linkt opent in een nieuw tabblad Het is belangrijk te erkennen dat niet alle gezinnen dezelfde mogelijkheden en omstandigheden hebben en dat voldoen aan de adviezen voor sommige gezinnen niet haalbaar is.
 

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom ouders en jeugdigen een bezoek aan een mondzorgverlener mijden. Door werkgroepleden werden de volgende veelgehoorde redenen genoemd:

  • Ouders denken dat het bezoek aan de mondzorgverlener geld kost
  • Ouders zijn niet op de hoogte dat zij met een baby of jong kind al terecht kunnen bij de mondzorgverlener
  • Ouders en jeugdigen kunnen angst hebben voor een bezoek aan de mondzorgverlener
  • Ouders gaan zelf niet en schamen zich hiervoor, waardoor de drempel om met hun kind naar een mondzorgverlener te gaan hoog is

Heb je suggesties voor verbetering van deze JGZ-richtlijn?

Geef jouw feedback

Heb je vragen?

Neem voor vragen of meer informatie contact met ons op

Contact opnemen