Geadviseerd wordt de KNMG-meldcode Deze linkt opent in een nieuw tabbladte volgen:
- Overweeg en handel bij een vermoeden van kindermishandeling nooit alleen.
- Bespreek je vermoeden van kindermishandeling binnen het JGZ-team waarin je werkzaam bent en met een ter zake deskundige collega die niet bij het gezin betrokken is, bijvoorbeeld de aandachtfunctionaris Kindermishandeling.
- Vraag advies aan Veilig Thuis Deze linkt opent in een nieuw tabblad.
|
KNMG-meldcode |
V&VN-meldcode |
Stap 2 |
U vraagt advies over uw vermoeden en bevindingen aan een of meer ter zake deskundige collega’s en aan (bij voorkeur een vertrouwensarts van) Veilig Thuis. |
Bespreek de signalen met de aandachtsfunctionaris kindermishandeling … ; vraag zo nodig advies aan Veilig Thuis Deze linkt opent in een nieuw tabblad; raadpleeg zo nodig een deskundige op het gebied van letselduiding. |
Aanbeveling:
|
Een adviesvraag aan Veilig Thuis Deze linkt opent in een nieuw tabblad gebeurt anoniem. ‘Anoniem’ wil zeggen dat de casusbeschrijving niet naar personen herleidbaar is: er worden geen persoonsgegevens van de betrokkenen genoemd. Doel van dit advies vragen is bijvoorbeeld om na gaan (zie KNMG Meldcode) Deze linkt opent in een nieuw tabblad:
- of er sprake is of kan zijn van kindermishandeling,
- welke acties ondernomen moeten worden om (meer) duidelijkheid te krijgen,
- op welke manier het vermoeden met de betrokkene(n) besproken kan worden,
- welke hulpverlening kan worden ingezet om het risico voor kindermishandeling af te wenden,
- of het raadzaam is om een melding te doen,
- hoe de taken en verantwoordelijkheden van alle betrokken professionals het best verdeeld kunnen worden.
Wanneer een collega of de aandachtsfunctionaris Kindermishandeling adviseert om een melding te doen, volg je alsnog de volledige stappen van de meldcode. Het maken van een melding is een eigen professioneel besluit, waarbij je de ontvangen adviezen — ook die van Veilig Thuis — zorgvuldig meeweegt. De stappen van de meldcode ondersteunen je bij het onderbouwen van dit besluit en helpen je om deze afweging goed vast te leggen in het dossier.
Overleg samen met Veilig Thuis en/of de aandachtsfunctionaris Kindermishandeling welke aanvullende informatie of diagnostiek nodig is om een zo compleet mogelijk beeld van de situatie te krijgen.
Fysieke signalen bij de jeugdige
- Bepaal wie de aangewezen arts is voor een medisch onderzoek zodat de jeugdige maar één keer onderzocht hoeft te worden.
- Overleg met een vertrouwensarts, gespecialiseerde kinderarts in de regio, forensisch arts (met aandachtsgebied kinderen) of het (Landelijk Expertisecentrum Kindermishandeling (LECK) Deze linkt opent in een nieuw tabblad om na te gaan of en welk (verder) onderzoek van fysieke tekenen van kindermishandeling nodig is. Leg de eventueel gemaakte foto’s voor, voor duiding en advies. Verstuur foto’s alleen op beveiligde wijze (met end-to-end encryptie). Medisch differentiaal diagnostisch onderzoek naar mogelijke andere medische oorzaken (zoals archipel vlekken, osteogenesis imperfecta, Ehler Danlos syndroom (EDS), stollingsziekten) kan bij de gevonden afwijkingen of onderliggend lijden nodig zijn.
Bij een onthulling of een vermoeden van seksueel misbruik:
- vraag advies bij Veilig Thuis Deze linkt opent in een nieuw tabblad en bespreek een aanpak,
- Bij een vermoeden van een incident in de afgelopen zeven dagen: verwijs naar en neem direct contact op met een Centrum Seksueel Geweld Deze linkt opent in een nieuw tabblad (tel. 0800 0188);
- Bij een vermoeden van een incident dat langer dan 7 dagen geleden heeft plaatsgevonden: neem contact op met een gespecialiseerde kinderarts, eventueel in overleg met Veilig Thuis en/of het LECK Deze linkt opent in een nieuw tabblad.
Bij een vermoeden van (dreigende) vrouwelijke genitale verminking (VGV): vraag advies aan Veilig Thuis. Elke Veilig Thuis-organisatie heeft een aandachtsfunctionaris VGV. Pharos is het landelijk expertisecentrum op het gebied van VGV en kan aanvullend worden geraadpleegd. Zie JGZ richtlijn VGV. Deze linkt opent in een nieuw tabblad