5 Verantwoording

JGZ-richtlijn Kindermishandeling

Kindermishandeling

Een belangrijke reden voor de herziening van de richtlijn Kindermishandeling was de toevoeging van het ‘Afwegingskader’ en ‘Professionele norm’ aan de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, in 2019. 
Daarnaast is de KNMG-Meldcode in 2023 herzien en overzichtelijk toegelicht. Dit maakt het mogelijk om binnen JGZ-organisaties met één meldcode (KNMG) te werken.

De module Definities en achtergrondinformatie werd herzien op grond van overzichtsartikelen en op geleide van de werkgroep ‘Kindermishandeling’ aanwezige kennis en praktijkervaring. Deze module is gebaseerd op de JGZ-Richtlijn Kindermishandeling 2016, geactualiseerd met kennis vanaf 2016 tot en met 2024, via:

  • Nederlandse wetgeving (definities van kindermishandeling), aanpalende richtlijnen zoals de Richtlijn Kindermishandeling door falsificatie (KMdF) Deze linkt opent in een nieuw tabblad en het Medisch Handboek Kindermishandeling [36].
  • niet systematisch gezochte en geselecteerde Nederlandse prevalentiestudies;
  • niet systematisch gezochte en geselecteerde meta-analyses en reviews betreffende risico- en beschermende factoren van kindermishandeling.
  • niet systematische gezochte en geselecteerde meta-analyses betreffende de gevolgen van kindermishandeling,
  • aangevuld met kennis van de project- en werkgroep en klankbordgroep Kindermishandeling.

De JGZ Richtlijn Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) is in ontwikkeling.

De modules Signaleren, Werken met de meldcode, en Preventieve interventies zijn herzien op grond van actueel wetenschappelijke bewijs en door de werkgroep aangeboden expertise. 

Heb je suggesties voor verbetering van deze JGZ-richtlijn?

Geef jouw feedback

Heb je vragen?

Neem voor vragen of meer informatie contact met ons op

Contact opnemen