1.2.3 Meta-analyses naar de gevolgen van kindermishandeling

JGZ-richtlijn Kindermishandeling

Kindermishandeling

In totaal werden twaalf meta-analyses gevonden waarin primaire studies naar de gevolgen van mishandeling en verwaarlozing in de jeugd gekoppeld werd aan psychosociale of cognitieve uitkomsten bij de jongeren en jongvolwassenen op latere leeftijd. 

In twee meta-analyses [16][60] werden de uitkomsten van 62 studies samengevoegd naar de samenhang tussen prenataal alcoholgebruik door de moeder en probleemgedrag bij het kind in de leeftijd van 4 -18 jaar. Er werd een middelgroot effect gevonden van overmatig alcoholgebruik voor de geboorte en internaliserend en externaliserend probleemgedrag bij het kind. 

Er zijn twee grote meta-analyses [89][106] uitgevoerd om de samenhang tussen het meemaken van mishandeling in de jeugd en het ondernemen van – of denken aan een zelfmoordpoging in de adolescentie onderzocht werd. De uitkomsten van 108 primaire studies werden samengevoegd. Kinderen en jongvolwassenen die ooit blootgesteld zijn aan welke vorm van mishandeling en verwaarlozing dan ook, bleken een meer dan drievoudig verhoogde kans te hebben op zelfmoordpogingen. 

In de meta-analyse van Fry en collega’s [77] werd onderzocht in hoeverre verschillende vormen van fysieke mishandeling en geweld in de kindertijd samenhangen met de schoolprestaties van de jeugdige. Jongens die gepest worden, hebben bijna drie keer zoveel kans om te verzuimen op school, vergeleken met jongens die niet gepest worden. Na pesten hebben fysiek geweld en seksueel geweld in de kindertijd de sterkste associaties met ziekteverzuim onder jongens. Voor meisjes heeft seksueel geweld tijdens de kindertijd veel impact op schoolverzuim. Meisjes die seksueel geweld ervaren, hebben drie keer meer kans om afwezig te zijn op school dan meisjes die geen seksueel geweld ervaren. De conclusie in deze meta-analyse luidt dat alle vormen van mishandeling in de kindertijd samengaan met schoolverzuim en een achteruitgang van de schoolprestaties. 

Vijf verschillende meta-analyses laten zien dat het meemaken van mishandeling gevolgen heeft voor het mentale welzijn van de jeugdige. Kinderen en jongeren die mishandeld zijn, ervaren meer negatieve emoties, kunnen hun emoties minder goed reguleren [55][69] kunnen minder goed mentaliseren [4]; hebben meer last van sociale angst [54] en van slaapproblemen [26].

In de meta-analyse van Goncy et al.[74] werd onderzocht of het meemaken van agressie tussen ouders onderling samenhangt met het voorkomen van misbruik tijdens het daten (dwz. de jeugdige is zowel slachtoffer als dader van geweld/agressie misbruik tijdens het daten). Die samenhang blijkt er te zijn. 

In de meta-analyse van Yeo et al.[3] werden de gevolgen van ACE’s onderzocht. ACE’s bleken sterk gerelateerd aan een lager emotioneel welzijn van de jeugdige en aan lagere onderwijsprestaties.

Heb je suggesties voor verbetering van deze JGZ-richtlijn?

Geef jouw feedback

Heb je vragen?

Neem voor vragen of meer informatie contact met ons op

Contact opnemen