Welke mogelijkheden hebben JGZ-professionals om kindermishandeling te voorkomen, te doen stoppen of van te herstellen?
- Voorkomen:
- Universele voorlichting (bv. over ‘positief opvoeden’, early life stress, bespreken kinderwens, voorkomen van ‘schudden’ (preventie toegebracht schedel-hersenletsel (TSHL)).
- Algemene opvoedondersteuning of verwijzen naar opvoedingsondersteuningsprogramma’s die buiten de JGZ worden aangeboden.
- Tijdige signalering van kwetsbare omstandigheden (zie module Signaleren van kindermishandeling) Zie JGZ-richtlijn Opvoedondersteuning Deze linkt opent in een nieuw tabblad.
- Gerichte (opvoedings)ondersteuning voor (aanstaande) ouders met een verhoogd risico Zie JGZ-richtlijn Opvoedondersteuning Deze linkt opent in een nieuw tabblad.
- Stoppen:
- Melden bij Veilig Thuis (zie module Werken met de meldcode)
- Verwijzen naar hulp (sociaal wijkteam, (jeugd)GGZ, jeugdhulp, huisarts)
- Vinger aan de pols houden, ook met betrekking tot broertjes/zusjes
- Momenten van contact op indicatie
- Herstellen:
- Verwijzen naar hulp (sociaal wijkteam, (jeugd)GGZ, jeugdhulp, specialistische (trauma)behandeling, huisarts).
Voor deze module is in de Databank Effectieve jeugdinterventies Deze linkt opent in een nieuw tabblad en in de Databank Loket Gezond Leven Deze linkt opent in een nieuw tabblad gezocht naar interventies die in Nederland beschikbaar zijn en die relevant zijn voor het thema kindermishandeling. Op basis daarvan wordt in Bijlage 1 een overzicht gegeven van preventieve JGZ-interventies gericht op het voorkomen van kindermishandeling en/of versterken van de opvoedvaardigheden van ouders.