4.2.2 Interventies voor (aanstaande) ouders met verhoogd risico

JGZ-richtlijn Kindermishandeling

Kindermishandeling

Zowel Stevig Ouderschap  Deze linkt opent in een nieuw tabblad als Voorzorg Deze linkt opent in een nieuw tabblad richten zich op (aanstaande) ouders die een verhoogd risico hebben op problemen in de opvoeding en op kindermishandeling. Doel van de interventies is het versterken van de (opvoed)vaardigheden van de ouder door hen voor te bereiden op het ouderschap, door psychosociale problemen bij hun kind te voorkomen of daarmee beter om te gaan. Gedurende een aantal huisbezoeken tijdens de zwangerschap en de eerste twee jaar daarna worden door speciaal opgeleide jeugdverpleegkundigen allerlei thema’s met de (aanstaande) ouders besproken. Beide programma’s zijn effectief gebleken voor de preventie van kindermishandeling.

Stevig Ouderschap Deze linkt opent in een nieuw tabblad [92][94] geeft door middel van huisbezoeken extra ondersteuning aan gezinnen waar de omstandigheden zwaarder zijn dan gemiddeld, zodat problemen tijdig worden gesignaleerd en voorkomen. Deze interventie draagt bij aan een positieve en veilige opvoeding. Stevig Ouderschap bevat 6 tot 10 huisbezoeken, waarvan er vier prenataal worden uitgevoerd. Voor het programma Stevig Ouderschap werden eerste aanwijzingen voor de effectiviteit gevonden: moeders in de ‘Stevig Ouderschap-groep’ zeggen zich meer competent te voelen als ouder en het risico op kindermishandeling bleek aantoonbaar gedaald [92][94].

VoorZorg Deze linkt opent in een nieuw tabblad [50][51];[52] is een intensief huisbezoekprogramma voor aanstaande moeders in een zeer kwetsbare situatie, die te maken hebben met een opeenstapeling van problemen van problemen. Zij krijgen ondersteuning van een gespecialiseerd VoorZorgverpleegkundige die ondersteunt bij de zwangerschap, het ouderschap, de verzorging en opvoeding, gezondheid en levensloopontwikkeling en bij het krijgen van betere toegang tot hulp. VoorZorg bevat circa 40 tot 60 huisbezoeken [19]. Moeders die meegedaan hebben aan VoorZorg rookten minder tijdens de zwangerschap, gaven vaker borstvoeding, en er werd minder huiselijk geweld gerapporteerd in vergelijking met een controlegroep [49];[50];[51][52].  

Het programma Nu Niet Zwanger  Deze linkt opent in een nieuw tabblad[122] richt zich op mannen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd die (tijdelijk) in een kwetsbare situatie zitten en bijvoorbeeld te maken hebben met psychiatrische problemen, schulden, armoede, verslaving of huiselijk geweld. Doel is om de cliënt een weloverwogen keuze te kunnen laten maken of deze nu, wel of geen zwangerschap wil laten ontstaan. Daarmee kunnen onbedoelde zwangerschappen worden voorkomen. Het programma is erkend als ‘goed onderbouwd’ door de Erkenningscommissie Gezondheidsbevordering van het RIVM (2022). Aanhoudende aandacht voor anticonceptie bij mensen in kwetsbare situatie blijkt onbedoelde zwangerschappen te kunnen voorkomen [121]

Heb je suggesties voor verbetering van deze JGZ-richtlijn?

Geef jouw feedback

Heb je vragen?

Neem voor vragen of meer informatie contact met ons op

Contact opnemen