4.3 Samenvatting en conclusie(s) wetenschappelijk bewijs

JGZ-richtlijn Kindermishandeling

Kindermishandeling
  • Er is nog nauwelijks onderzoek gedaan naar de implementatie en mogelijke effecten van het PHB JGZ. In een eerste verkenning van het PHB JGZ blijkt dat Het PHB JGZ wordt door uitvoerende jeugdverpleegkundigen als waardevol wordt gezien, al is er nog veel variatie in de uitvoering en worden gezinnen in kwetsbare omstandigheden nog onvoldoende bereikt [13][120]
  • Stevig Ouderschap [94] en VoorZorg [19] zijn twee preventieve programma’s in de JGZ voor kwetsbare (aanstaande) ouders met als belangrijkste doel het voorkomen van kindermishandeling. Beide programma’s zijn effectief gebleken.  
    • Voor het programma Stevig Ouderschap werden eerste aanwijzingen voor de effectiviteit gevonden: moeders in de ‘Stevig Ouderschap-groep’ zeggen zich meer competent te voelen als ouder en het risico op kindermishandeling bleek aantoonbaar gedaald [93].
    • Moeders die meegedaan hebben aan VoorZorg rookten minder tijdens de zwangerschap, gaven vaker borstvoeding, en er werd minder huiselijk geweld gerapporteerd in vergelijking met een controlegroep [49][50][51][52].
  • Voor het versterken van opvoedvaardigheden van ouders zijn effectieve programma’s voorhanden, die ook binnen de JGZ kunnen worden aangeboden zoals Home Start, Triple P niveau 3 en Triple P niveau 4/5. De programma’s laten kleine, positieve effecten zien op het gedrag van het kind, competentie van de ouder en welbevinden van de ouder.

Heb je suggesties voor verbetering van deze JGZ-richtlijn?

Geef jouw feedback

Heb je vragen?

Neem voor vragen of meer informatie contact met ons op

Contact opnemen