4.4 Rationale

JGZ-richtlijn Kindermishandeling

Kindermishandeling

Hier worden belangrijke afwegingen beschreven bij het tot stand komen van de aanbevelingen.

Tabel 1. Rationale op basis van de afwegingen met betrekking tot preventies interventies

Interventie              Rationale
Preventieve JGZ-interventies om kindermishandeling te voorkomen
Prenataal Huisbezoek JGZ  Door middel van één of enkele huisbezoeken wordt contact gelegd met aanstaande ouders in een kwetsbare situatie. Het huisbezoek door de JGZ verpleegkundige beoogt bij te dragen aan een beter verloop van de zwangerschap, betere geboorte-uitkomsten en een beter toekomstperspectief voor ouder(s) en kind door eerdere en betere ondersteuning; betere samenwerking tussen de JGZ, geboortezorg en sociaal domein;  en een goede ingang voor de JGZ bij kwetsbare gezinnen. 
Stevig Ouderschap (JGZ) Met behulp van 6-10 huisbezoeken (waarvan 4 prenataal) wordt het risico op kindermishandeling aantoonbaar verkleind. Ouders die hebben meegedaan aan Stevig Ouderschap voelen zich competenter en het risico op kindermishandeling gaat naar beneden. De interventie is goed ingebed in de JGZ, wordt veel gebruik en professionals zijn tevreden over de ondersteuning die goed aansluit bij de doelgroep. 
VoorZorg  Een intensief bezoekprogramma met 40 tot 60 huisbezoeken voor risicomoeders en hun jonge  kind vanaf de zwangerschap tot 2 jaar. Er wordt gewerkt aan hechting, opvoedvaardigheden, gezondheid, veiligheid, financiële stabiliteit, en de relatie met partner en familie. Er zijn goede aanwijzingen voor de effectiviteit gevonden op deze uitkomsten: minder roken tijdens de zwangerschap, vaker borstvoeding geven en minder huiselijk geweld. De interventie vraagt veel tijd en inzet van zowel de professionals als de aanstaande moeders, maar deze nadelen wegen niet op tegen de voordelen: de risico’s op kindermishandeling worden aantoonbaar verlaagd.   
Preventieve interventies gericht op het versterken van de opvoedcompetenties van ouders  
Home Start   Een laagdrempelig, preventief en effectief programma waarin getrainde vrijwilligers ouders wekelijks bezoeken om hun opvoedcompetenties te versterken. De duur varieert van enkele maanden tot anderhalf jaar. Er zijn goede aanwijzingen voor de effectiviteit: drie studies laten redelijke en duurzame effecten zien op welzijn moeder, gedrag van het kind en opvoedgedrag. Het programma is – onder andere door de inzet van vrijwilligers – kosteneffectief gebleken.
Triple P niveau 3  Een gerichte opvoedtraining (2 uur) gericht op lichte, veelvoorkomende opvoedvragen. Er zijn twee versies: 12- en 12+. Voor de hele doelgroep zijn eerste aanwijzingen voor effectiviteit op ervaren ouderlijke competentie en welbevinden bij ouders en jeugdigen. Voor de leeftijdsgroep 9-11 is het bewijs sterker (goede aanwijzingen). De interventie is kosteneffectief gebleken. 
Triple P niveau 4/5  Opvoedtraining die ernstige gedrags-, en emotionele problemen wil voorkomen. Er zijn eerste aanwijzingen gevonden voor effectiviteit: probleemgedrag van de jeugdige, dysfunctioneel opvoedgedrag en psychische  klachten bij ouders nemen af.  De interventie bestaat uit acht tot tien sessies. Het doorlopen van niveau 4 duurt ongeveer 2,5 maand, en de opvoedtraining is kosteneffectief gebleken. 
Moeders Informeren Moeders (MIM) Moeders (van een eerste kind tot 18 maanden) die lichte opvoedvragen hebben en weinig sociale steun hebben. Minstens eens per maand een huisbezoek van vrijwillige moeder met veel ervaring. De huisbezoeken beogen het zelfvertrouwen, de zelfredzaamheid en het sociale netwerk van de moeders te versterken. Er is nog geen effectonderzoek gedaan naar MIM, wel is de interventie als ‘theoretisch goed onderbouwd’ opgenomen in de Databank Effectieve jeugdinterventies van het NJi. 

 

Heb je suggesties voor verbetering van deze JGZ-richtlijn?

Geef jouw feedback

Heb je vragen?

Neem voor vragen of meer informatie contact met ons op

Contact opnemen