6.2 Bijlage 2

JGZ-richtlijn Kindermishandeling

Kindermishandeling

Bijlage 2. Overzicht specialistische interventies (buiten de JGZ) gericht op vergroten veiligheid en het behandelen van de negatieve gevolgen van kindermishandeling. (Bron: Databank Effectieve jeugdinterventiest Deze linkt opent in een nieuw tabblad).

Referentie

Kwaliteit bewijs 

Doelgroep

Doel

Beschrijving

Uitkomsten in onderzoek of uitkomstmaten die nagestreefd worden

Integratieve Gehechtheidsbevorderende Traumabehandeling 

IGT-K Deze linkt opent in een nieuw tabblad

 

Effectief volgens goede
aanwijzingen

Kinderen van 6 tot 16 jaar en hun gezinnen, die op jonge leeftijd kindermishandeling hebben meegemaakt.

Traumaverwerking bij het kind;  verbetering van de gehechtheidsrelatie; Verbeteren van emotieregulatie en verminderen van gedragsproblemen.

IGT-K is een multidisciplinaire behandeling na kindermishandeling bij kinderen die complexe problemen hebben. Doelen zijn: traumaverwerking, verbetering van de relatie met de ouder, emotieregulatie en verminderen van gedragsproblemen. Eerst wordt gewerkt aan een vertrouwensrelatie met de ouder en aan de vaardigheden bij het kind. Daarna komt traumabehandeling.  

Effecten gevonden op drie van de vier uitkomstmaten, namelijk gehechtheidsproblematiek, gedragsproblemen en emotie regulatie. “De interventie is complex, maar helder beschreven ”aldus de Databank Effectieve jeugdinterventies. En het programma is effectief gebleken, zij het dat er geen effecten zijn gevonden op traumaverwerking van het kind [27].  

Families First Deze linkt opent in een nieuw tabblad

 

Effectief volgens eerste
aanwijzingen

Jeugdigen van 0 tot 18 jaar in gezinnen die in acute crisis verkeren met dreigende uithuisplaatsing. Alle gezinsleden worden actief betrokken bij deze interventie.

Een crisis in een gezin oplossen en de veiligheid te vergroten, met als doel de dreigende uithuisplaatsing van jongeren te voorkomen. 

Families First biedt intensieve hulp om een crisis in een gezin op te lossen en de veiligheid te vergroten, zodat uithuisplaatsing wordt voorkomen. Families First heeft drie fasen: 1) Vergroten van de veiligheid en plan van aanpak, 2). Concretisering en realisering van de doelen en 3). Afrondingsfase van 4 dagen. 

Er zijn positieve effecten gemeten op het functioneren van de kinderen in het gezin en op de ervaren opvoedingsbelasting bij de ouders [34][84].

Asja Deze linkt opent in een nieuw tabblad

 

Goed onderbouwd

Meiden van 11 tot en met 23 jaar die in het loverboycircuit of de prostitutie terecht zijn gekomen. Het programma richt zich ook op ouders en andere gezinsleden. 

Het risico op (herhaald) slachtofferschap en 
(her)traumatisering wegnemen. Het meisje voelt zich weerbaar in haar contacten en heeft een concreet toekomstperspectief.

Asja is een opvang- en behandelvoorziening voor meisjes die in de prostitutie zijn beland of risico daarop lopen. De interventie duurt maximaal een jaar en bestaat uit vier fasen: (1) stabilisatie en normalisatie, (2) verwerking/behandeling, (3) integratie en (4) uitstroom/vervolgzorg. Traumabehandeling wordt zo snel als mogelijk al in de 1e fase ingezet. 

Weerbaarheid en voorkomen herhaald slachtofferschap. Er is nog geen effectonderzoek gedaan. 

Referentie

Kwaliteit bewijs 

Doelgroep

Doel

Beschrijving

Uitkomsten in onderzoek of uitkomstmaten die nagestreefd worden

EVA-Zahir Deze linkt opent in een nieuw tabblad

Goed onderbouwd

Meiden en jonge vrouwen van 14 t/m 23 jaar uit die te maken hebben met (dreigend) eergerelateerd geweld 

Afname van het (dreigende) eergerelateerde geweld en andere persoonlijke en/of systeem problematiek zodat het meisje veilig terug kan keren naar huis of  elders en kan deelnemen aan de maatschappij.

EVA-Zahir is een gestructureerd 7×24 uursprogramma voor meisjes die die te maken hebben met eergerelateerd geweld. Het programma werkt aan de mogelijkheid dat de meiden zich in een veilige (thuis)situatie verder kunnen ontwikkelen. Het programma duurt 6-12 maanden en richt zich op wonen, school of werk en vrije tijd. 

Eergerelateerde geweld, veiligheid. Er is nog geen effectonderzoek gedaan.

Julia Deze linkt opent in een nieuw tabblad

Goed onderbouwd

Meisjes van 12 tot en met 18 jaar die seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben meegemaakt of signalen daarvan vertonen.

Gezonde seksuele ontwikkeling bevorderen  om het risico te verkleinen dat meisjes opnieuw  slachtoffer worden van een loverboy of mensenhandelaar. 

De meisjes krijgen individuele (ambulante) hulp van een vrouwelijke hulpverlener. Kern van de aanpak is een cognitief-gedragstherapeutische en oplossingsgerichte benadering, gericht op seksueel plezier. Thema’s rondom seksualiteit, relaties en liefde komen aan bod. Met als doel kennis te vergroten en atttudes en  vaardigheden te verbeteren. 

Weerbaarheid en gezonde seksuele ontwikkeling. Er is nog geen effect onderzoek gedaan, wel is de interventie aan de hand van meerdere procesevaluaties bijgesteld en is goed ingebed in de hulpverlening.

NIKA Deze linkt opent in een nieuw tabblad

Goed onderbouwd

Gezinnen waarbij sprake is (geweest) van kindermishandeling en/of meervoudige risico’s in de opvoedingscontext en waarbij de opvoeder ‘verstorend opvoedgedrag’ laat zien 

Voorkomen/ verminderen van psychische en gedragsproblemen bij het kind (op latere leeftijd) als gevolg van gedesorganiseerde hechting.

NIKA heeft tot doel het voorkomen of verminderen van psychische en gedragsproblemen bij het kind (0-6 jaar) als gevolg van gedesorganiseerde hechting. In vijf sessies wordt, met behulp van video feedback, psycho-educatie en huiswerkopdrachten, verstorend en beangstigend opvoedgedrag van de ouders afgeleerd en sensitief opvoedgedrag aangeleerd. 

Verstorend opvoedgedrag. Er is (nog) geen effectonderzoek gedaan. 

De Oranje Huis-aanpak Deze linkt opent in een nieuw tabblad

Goed onderbouwd

gezinnen met kinderen (0-18 jaar) met uiteenlopende etnische, culturele en maatschappelijke achtergronden die te maken hebben met huiselijk geweld en hiervoor een beroep doen op de vrouwenopvang.

Het duurzaam stoppen van het huiselijk geweld in het gezin en het bevorderen van herstel van gevolgen van geweld.

Kern van de aanpak is het in kaart brengen van de situatie, het stapsgewijs vergroten van de veiligheid en het versterken van de regie van cliënten. Hiertoe wordt een gezinstaxatie gemaakt en wordt er gewerkt aan veiligheids- en actieplannen. De voortgang in het hulptraject wordt vastgelegd in het Veiligheids- en actieplan.

Huiselijk geweld en veiligheid in het gezin. Er is nog geen effectonderzoek gedaan naar deze aanpak. Zie ook Oranje Huis Aanpak – Blijf Groep.

Tijd voor Toontje Deze linkt opent in een nieuw tabblad

Goed onderbouwd

Kinderen van 0 tot 10 jaar en hun moeders in de (vrouwen)opvang die in een (vrouwen)opvang verblijven en getuige dan wel slachtoffer zijn (geweest) van huiselijk geweld in het gezin.

Voorkomen of verminderen van de gevolgen van huiselijk geweld bij kinderen (0-10) die slachtoffer zijn van huiselijk geweld en bevorderen stabiele hechting.   

De interventie bestaat uit een moeder-kindgroep (voor 0-4 jaar), een kindgroep (4-10 jaar) en een moedergroep. Voor de 0-4 jarigen staan de interacties tussen moeder en kind centraal. Vanaf 4 jaar wordt actief met de kinderen zelf gewerkt door ze opdrachten te laten doen of gesprekjes te voeren. 

Huiselijk geweld, trauma en hechting. Er is nog geen effectonderzoek gedaan.

Heb je suggesties voor verbetering van deze JGZ-richtlijn?

Geef jouw feedback

Heb je vragen?

Neem voor vragen of meer informatie contact met ons op

Contact opnemen