Richtlijn: Borstvoeding (2015, multidisciplinair)

Onderbouwing

Conclusies

Goede begeleiding bij het aanleggen tijdens de eerste dagen zal aanhoudende pijnklachten veelal voorkomen en moet gezien worden als de beste preventie van pijnlijke tepels en/of tepelkloven1;3;4. Niveau 2

Toelichting

Goed aanleggen en goede begeleiding bij het aanleggen tijdens de eerste dagen zal aanhoudende pijnklachten veelal voorkomen. Het is de beste preventie van pijnlijke tepels en/of tepelkloven1;3;4. In de eerste dagen na de bevalling kan een moeder een licht stekend gevoel ervaren in de tepels gedurende het begin van de voeding. Pijn die tijdens de hele voeding aanhoudt, moet als abnormaal worden gezien en vergt nader onderzoek. Bij goed beleid zullen deze klachten na ongeveer een week verdwenen zijn1;2.

Pijnlijke tepels

Pijnlijke tepels vormen, naast een verondersteld tekortschietende melkproductie, een belangrijke reden voor vrouwen om te stoppen met het geven van borstvoeding1;2;3;4. De meeste adviezen met betrekking tot tepelklachten zijn gebaseerd op ervaring (practice-based) en zijn terug te vinden in lactatiekundige vakliteratuur5.

Verschijnselen van pijnlijke tepels en/of tepelkloven kunnen zijn:

  • Blijvende pijn tijdens en na het voeden;
  • Huiddefect / kloof;
  • Witte/bleke tepel tijdens, na of tussen de voedingen;
  • Rode, branderige, jeukende tepels.

Mogelijke oorzaken

De oorzaken van tepelpijn en/of tepelkloven moeten vooral worden gezocht in het niet goed aangelegd zijn of het niet goed drinken van de baby1;2;3;4. Het is raadzaam dat de moeder bij pijnklachten niet doorvoedt maar opnieuw aanlegt. Als de baby niet zelf de borst loslaat, is het belangrijk dat de moeder het vacuüm verbreekt, voordat ze de baby van de borst neemt. Ze kan dit bijvoorbeeld doen door een vinger in de mondhoek van de baby te brengen of zachtjes de borst in te drukken.

Oorzaken van tepelproblemen kunnen in meerdere categorieën worden onderverdeeld:

Anatomische oorzaken:

  • Anatomische eigenschappen van de borst of de tepel van de moeder (bijvoorbeeld vlakke of ingetrokken tepels);
  • Anatomische afwijkingen van of in de mond van de baby (bijvoorbeeld ankyloglossia).

Mechanische oorzaken:

  • Niet goed aanleggen van de baby waardoor de baby niet in de juiste positie ligt;
  • Onvoldoende wijd aanhappen door de baby (zoals bij stuwing3;4);
  • Verkeerd gebruik van een borstkolf2;3;
  • Verkeerde zuigtechniek.
  • Melkblaar (als gevolg van bovenstaande punten)2

Infectieuze oorzaken:

  • Candida-infectie / spruw2;3;
  • Bacteriële of virale infectie van de tepels, bijvoorbeeld S. aureus en het Herpes Simplex Virus2.

Dermatologische aandoeningen:

  • Huidirritatie door overgevoeligheid voor crème, zoogkompressen of wasmiddel3;
  • Eczeem;
  • Psoriasis.

Overige oorzaken:

  • Vasospasme (Ziekte van Raynaud)3;
  • Doorkomende tanden van de baby;
  • Tijdelijke invloed van hormonen bij een nieuwe zwangerschap.

Dit is een opsomming van relatief veelvoorkomende klachten. Uiteraard zijn er ook meer zeldzame aandoeningen die tot tepelproblemen kunnen leiden.

Adviezen

Bij een pijnlijke/beschadigde plek op de tepel moet het aanleggen worden verbeterd en/of de voedingshouding worden aangepast. Het aan de lucht drogen van de tepel na elke voeding kan het herstel van de pijnlijke/beschadigde plek bevorderen. Schakel zo nodig lactatiekundige zorg in. De lactatiekundige kan samen met de moeder de oorzaak van het probleem opsporen en een behandelplan opstellen.

Bij anatomische of mechanische oorzaken van de klachten kan (als onderdeel van het behandelplan) iets op de tepels worden aangebracht om de pijnklachten te verlichten (crème, zalf olie, kompressen, wondverband). Sneller herstel van tepelkloven door gebruik van verschillende crèmes of zalven t.o.v. niets doen is niet aangetoond. De ervaringen die vrouwen met middelen hebben, zijn zeer verschillend. Kies bij voorkeur een middel dat niet voor de voeding hoeft te worden afgewassen, om extra belasting van de huid te voorkomen. Bij overige oorzaken is een specifieke behandeling nodig.

Vasospasme

Vaatkramp (vasospasme) kan veroorzaakt worden door voortdurende belasting van het tepelweefsel. Aanlegproblemen zijn vaak, maar niet altijd, de oorzaak. Vaatkramp kan als extreem pijnlijk worden ervaren en zich uiten in een tepel die eerst wit, dan blauw en dan rood verkleurt. De blauwe en rode verkleuring doen zich voor op het moment dat de baby de borst loslaat en de tepel koud wordt. Meteen warmte toepassen op de borst zodra de baby van de borst is, kan de klachten verminderen3. Ook het warm houden van de borsten tussen de voedingen in kan helpen. Tevens kan een moeder proberen het bloed zachtjes terug te masseren in de tepel om de pijn te verminderen.

Melkblaar

De behandeling van een melkblaar bestaat uit het toepassen van een warm kompres, gevolgd door het geven van borstvoeding2. Soms is er sprake van een melkpropje. Als de blaar niet opengaat, is het gebruiken van een steriele naald noodzakelijk om de blaar door te prikken2. Bij dit laatste wordt de tepel van tevoren in warm water gedompeld, zodat de huid week wordt en gemakkelijker kan worden doorgeprikt. Het doorprikken wordt gedaan om de pijn op te heffen en melkstase en borstontsteking te voorkomen en/of te verhelpen.


Pagina als PDF