Deze richtlijn start met een inleiding over DDH.
De sectie Definitie en achtergrond informatie biedt informatie over o.a. beeldvormende diagnostiek, het natuurlijk beloop en de gevolgen. Ook de algemene aspecten van de behandeling worden hier beschreven.
De richtlijn beschrijft in de sectie Signaleren, diagnostiek en verwijzen achtereenvolgens de anamnese over risicofactoren voor DDH en de methoden van lichamelijk onderzoek die betrouwbaar en door de JGZ toepasbaar zijn voor de opsporing van DDH.
De uit de literatuur verzamelde informatie leidde samen met de mening van deskundigen tot het opstellen van een protocol voor screening bij zuigelingen (leeftijdsperiode 0 t/m 6 maanden), signalering bij oudere kinderen (vanaf 7 maanden) en verwijzing bij aanwezige risicofactoren of afwijkende bevindingen. Dit protocol wordt beschreven in de subsectie Onderzoeks-, handelings en verwijsprotocol. Tot slot geeft de Sectie ook een samenvatting van alle aandachtspunten bij prematuriteit en DDH.
De sectie Begeleiden en behandelen beschrijft verder de aandachtspunten voor JGZ tijdens behandeling
De sectie Communicatie gaat in op de communicatie tussen ouders en JGZ professionals over screening en eventuele verwijzing en behandeling.
De sectie Samenwerken gaat ten slotte in op samenwerking tussen de JGZ en andere betrokken zorgverleners uit de eerste lijn (het JGZ-team, de huisarts, een diagnostisch centrum met expertise op het gebied van (echografisch) heuponderzoek bij kinderen (indien aanwezig), de kinderfysiotherapeut en de verloskundig zorgverlener) en de tweede/derde lijn (radioloog met expertise op het gebied van (echografisch) heuponderzoek bij kinderen, de (kinder)orthopeed, de klinisch verloskundig zorgverlener en de kinderarts) over onder andere verwijzing, behandeling en begeleiding.