Gevolgen voor het dagelijks leven
Onbehandeld kan DDH leiden tot ernstige invaliditeit. Bij luxatie van één heup ontstaat een verschil in beenlengte, uiteindelijk tot circa 6 centimeter. Het kind zal gaan trekken met een been en mank lopen.
Bij een dubbelzijdige luxatie ontwikkelt het kind een holle rug en gaat het door de heupen ‘zwikken’ (eendengang of waggelgang). Het kind zal zich een groot aantal activiteiten op het gebied van sport en spel moeten ontzeggen.
Op (jong)volwassen leeftijd zullen meestal pijn en invalidering optreden door coxartrose [4], [5], [14]. De kans op coxartrose is lager wanneer kinderen vroeg worden behandeld voor DDH.
Sommige volwassenen met een dubbelzijdige luxatie, of met een enkelzijdige luxatie, maar daarbij een goed ontwikkelde kom boven de plaats waar de kom zou moeten zijn (‘valse heupkom’), hebben een geringere functiebeperking [3].
Uit Nederlands onderzoek onder (jong)volwassen vrouwen blijkt dat vrouwen met DDH met name op het fysieke domein (o.a. fysiek functioneren, pijn, algemene gezondheidsbeleving en vitaliteit), maar ook op het psychosociale domein (sociaal functioneren) een lagere kwaliteit van leven ervaren dan vrouwen zonder DDH [25].