Doel: Bewustwording bij de ouders creëren en inschatten van het risico op VGV.
Gespreksvoering: In deze vroege fase ligt de nadruk op gesprekken met de ouders. VGV kan indirect aan bod komen door vragen te stellen over de culturele achtergrond van de familie. Een voorbeeld om het gesprek te openen is: “Kunt u wat meer vertellen over de tradities in uw familie of cultuur?”. Dit biedt een ingang zonder direct te confronteren. Daarna kan verder worden doorgevraagd met vragen zoals: “Is meisjesbesnijdenis traditie in uw cultuur?” of “Hoe kijkt u en uw familie naar deze traditie?”. Belangrijk is dat ouders zich gehoord en gerespecteerd voelen, ook als zij zelf onder druk staan van hun gemeenschap.
Voorlichting: Ouders moeten worden geïnformeerd over:
– De strafbaarheid van VGV in Nederland;
– De ernstige gezondheidsrisico’s;
– Dat de JGZ-professional verplicht is om VGV te bespreken ter bescherming van het meisje;
– Dat het onderwerp VGV opnieuw terugkomt in gesprekken.
Hoe bespreek je VGV:
In de e-learning ‘bespreekbaar maken van meisjesbesnijdenis’ leer je meer over hoe je het gesprek met ouders en meisjes aan kan gaan. Zie ook de informatiefolder meisjesbesnijdenis. Hieronder staan een aantal tips die je kunnen helpen bij het gesprek:
- Neem de tijd om vertrouwen op te bouwen
- Toon begrip en respect voor de persoon, cultuur en situatie.
- Zorg voor een veilige sfeer
- Bedenk dat er grote sociale gevolgen kunnen zijn als een meisje niet wordt besneden. Houdt er in het gesprek daarom rekening mee dat ouders en andere familieleden hun dochter besnijden omdat ze een goede toekomst willen voor haar.
- Vermijd vooroordelen. Wees open, nieuwsgierig en geïnteresseerd.
- Ben je bewust van je eigen ideeën, gevoelens en lichaamstaal. Deze beïnvloeden het gesprek.
- Leg duidelijk uit wat de gevolgen zijn en wat er mogelijk is. Vertel ook wat ieders rol is.
- Werk samen met een sleutelpersoon. Je kunt deze vinden via FSAN Deze linkt opent in een nieuw tabblad
Ouders willen dochter niet laten besnijden, maar hebben druk van omgeving: Als de ouders aangeven dat zij niet willen dat hun dochter besneden wordt, maar er toch druk vanuit de omgeving is om dit wel te laten doen, geef dan de “Verklaring tegen VGV” aan ouders. Dit is een ondersteunend document, als hulpmiddel voor ouders in hun weerstand tegen familie- of gemeenschapsdruk. Indien de JGZ-professional en/of ouders twijfelen of dit voldoende helpt, volg dan de Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling.