Voorlichting en nazorg
Bij vermoedens van VGV of in gevallen waarin een besnijdenis al heeft plaatsgevonden, is goede voorlichting en nazorg essentieel. Onderstaande stappen kunnen worden gevolgd:
– VGV-nazorgspreekuren van de GGD: Vrouwen die VGV hebben ervaren kunnen voor medische en psychologische nazorg terecht bij het VGV nazorgspreekuur van de GGD (zie: infosheet meisjesbesnijdenis Deze linkt opent in een nieuw tabblad). Tijdens dit spreekuur kunnen vrouwen met een speciaal opgeleide verpleegkundige bespreken welke medisch lichamelijke, mentale en seksuele klachten ze ervaren. Informeer ouders en meisjes over de GGD-nazorgspreekuren, waar ze anoniem hulp kunnen zoeken. Dit kan waardevol zijn voor meisjes die liever met iemand buiten hun directe zorgnetwerk willen praten.
– Voorlichtingsmateriaal: Geef ouders en meisjes voorlichtingsmateriaal mee, zoals de folder “Mijn ouders zeggen nee” Deze linkt opent in een nieuw tabblad of “Zorg voor vrouwen die besneden zijn” Deze linkt opent in een nieuw tabblad.
– Sleutelpersonen en netwerken: Betrek sleutelpersonen uit de gemeenschap en netwerken die zich inzetten voor de preventie van VGV. Deze kunnen helpen bij het ondersteunen van ouders en meisjes in moeilijke situaties. Sleutelpersonen zijn in te zetten via FSAN of de lokale GGD.
– FSAN: de website van de Federatie voor Somalische Associaties Nederland Deze linkt opent in een nieuw tabblad (FSAN) kan worden geraadpleegd, onder andere voor inzet van sleutelpersonen.