4.2.2 4-12 jaar: Basisschoolkinderen

JGZ-richtlijn Vrouwelijke Genitale Verminking

Doel: (Verdere) risico-inschatten en preventieve voorlichting aan ouders.

Gespreksvoering: In deze leeftijdsfase worden opvoedingsvraagstukken en culturele normen besproken. Net zoals bij de leeftijdscategorie 0-4 jaar kan gevraagd worden naar tradities binnen de cultuur, zoals VGV. Dit helpt om de houding van de ouders en het risiconiveau te bepalen. Probeer dan voorzichtig door te vragen: “Is meisjesbesnijdenis nog gebruikelijk binnen uw familie? Zo niet, wanneer is deze praktijk gestopt? Bij wie in de familie komt het nog voor?”. Ook kan gevraagd worden naar eventuele omgevingsdruk. Tot slot is het ook nuttig om ouders te informeren over preventieve maatregelen, zoals het beschermen van jongere zusjes indien deze in het gezin zijn. 

Voorlichting: Ouders moeten worden geïnformeerd over: 
– De strafbaarheid van VGV in Nederland; 
– De ernstige gezondheidsrisico’s;
– Dat de JGZ-professional verplicht is om VGV te bespreken ter bescherming van het meisje;
– Dat het onderwerp VGV opnieuw terugkomt in gesprekken. 

Ouders willen dochter niet laten besnijden, maar hebben druk van omgeving: Als de ouders aangeven dat zij niet willen dat hun dochter besneden wordt, maar er toch druk vanuit de omgeving is om dit wel te laten doen, geef dan de “Verklaring tegen VGV” aan ouders. Dit is een ondersteunend document, als hulpmiddel voor ouders in hun weerstand tegen familie- of gemeenschapsdruk. Indien de JGZ-professional en/of ouders twijfelen of dit voldoende helpt, volg dan de Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling. 

Aandachtspunten bij de samenwerking met scholen:
Verhalen en geruchten zijn niet altijd de juiste signalen. Probeer eerst na te gaan hoe de geruchten zijn ontstaan en waar de verhalen vandaan komen. Een valkuil is om elke vakantie te zien als een ‘risicovakantie’ of elke vakantieziekte op te vatten als ‘ziek van de besnijdenis’.

– Realiseer je dat in Nederland ook ouders uit VGV-risicolanden wonen die tegen meisjesbesnijdenis zijn en daar voor uitkomen. Zij willen hun dochters niet laten besnijden. Leg bij deze ouders de nadruk op het met elkaar in gesprek willen blijven over deze traditie. 

– Waak ervoor dat het meisje het slachtoffer wordt van haar eigen openhartigheid. Probeer signalen in overleg met de school bespreekbaar te maken met de ouders. 

Heb je vragen?

Neem voor vragen of meer informatie contact met ons op

Contact opnemen

Heb je suggesties voor verbetering van deze JGZ-richtlijn?

Geef jouw feedback