De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) speelt een centrale rol in het waarborgen van effectieve samenwerking in de preventie van Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV). Het doel is om VGV tijdig te signaleren en passende zorg te bieden aan meisjes en vrouwen die risico lopen. Dit zorgt voor een snelle en gecoördineerde aanpak en versterkt preventieve maatregelen.
Een effectieve aanpak voor het samenwerken en verwijzen binnen de JGZ omvat de volgende kernprincipes:
– De JGZ onderhoudt een actieve samenwerking met ketenpartners zoals verloskundigen, kraamzorg, het sociale wijkteam, Veilig Thuis, huisartsen, scholen, migrantenzelforganisaties en andere hulpverleners.
– Communicatie tussen de JGZ-professionals en andere zorgverleners is cruciaal. Dit omvat het tijdig en volledig delen van relevante informatie over kinderen die risico lopen op VGV, binnen de kaders van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Preventie van VGV kan alleen succesvol zijn als alle betrokken professionals goed van elkaar weten welke boodschap eenieder uitdraagt en welke activiteiten worden ondernomen. Een actuele sociale kaart van het werkgebied is hierbij een belangrijk hulpmiddel.
– Bij signalering van risico op VGV dient de JGZ-professional de meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling te volgen.
– Inzet van sleutelpersonen is belangrijk voor een goede samenwerking tussen zorgprofessionals en de gemeenschap. Zij kunnen de kloof tussen de gemeenschap en een instantie (zoals de JGZ) overbruggen en op een respectvolle manier ouders en meisjes ondersteunen.