7.1 Afbakening

JGZ richtlijn Astma (2020)

Astma

De richtlijn en de wetenschappelijke verantwoording zijn in 2019 geactualiseerd ten opzichte van de vorige versie uit 2011. Bij de herziening is gebruik gemaakt van een knelpuntenanalyse uitgevoerd door de Argumentenfabriek (2017). Bij de knelpuntenanalyse waren diverse JGZ-professionals betrokken. De aldaar geformuleerde knelpunten dienden als basis voor de eerste herziening.

Tabel 7.1: Knelpunten

1. JGZ-professionals hebben behoefte aan actuele kennis over het effect van roken en borstvoeding op astma-ontwikkeling.
2. JGZ-professionals missen kennis over de relatie tussen astma en omgeving, zoals binnenmilieu en fijn stof.
3. JGZ-professionals willen weten welke bewezen effectieve adviezen rond astma zij zelf kunnen geven en wanneer te verwijzen.
4. JGZ-professionals constateren dat hun inzet om roken en de gevolgen voor astma-ontwikkeling bij jeugdigen onder de aandacht te brengen bij ouders tot weinig resultaat leidt.
5. JGZ-professionals missen afstemming met andere zorgprofessionals in geval van verwijzing of nazorg.

Door de Argumentenfabriek (2017) zijn op grond van de knelpunten uitgangsvragen geformuleerd (Tabel 7.2). De uitgangvragen hebben betrekking op drie hoofdthema’s, te weten:
Volgen en signaleren 
Handelen
Samenwerken 

Tabel 7.2: Overzicht van uitgangsvragen en gekozen benadering

  Onderwerp/ doel/ vraag Benadering
i. Roken Literatuuronderzoek (‘evidence-based’; EB)
ii. Borstvoeding Literatuuronderzoek (EB)
iii. Hoe kunnen JGZ-professionals actuele kennis (over preventie van astma) opdoen en onderhouden? Inventarisatie van bestaande (online) informatiebronnen en raadpleging van experts (‘practice-based’; PB)
iv. Omgevingsfactoren (m.n. binnenmilieu en fijn stof) Literatuuronderzoek (EB)
v. Bij wie kunnen JGZ-professionals terecht bij vragen rondom astma en omgevingsfactoren? Raadplegen van experts (PB)
vi. Effectieve adviezen voor preventie Gebruik maken van recente handboeken, overzichtsartikelen, klinische lessen en (aanpalende) richtlijnen en raadpleging van experts (gemengd EB/ PB)
vii. Criteria voor verwijzing Gebruik maken van recente handboeken, overzichtsartikelen, klinische lessen en (aanpalende) richtlijnen en raadpleging van experts (gemengd EB/ PB)
viii. Welke effectieve instrumenten en strategieën (incl. leeftijdsmomenten) kan de JGZ gebruiken om (aanstaande) ouders voor te lichten over schadelijke gevolgen van roken? Raadplegen van databanken met (effectieve) interventies en overzichtsstudies over de effectiviteit van interventies en raadpleging van experts (gemengd EB/ PB).
ix. Samenwerken Raadplegen van bestaande documenten (o.a. zorgstandaarden, Landelijke Eerstelijns Samenwerking Afspraken, aanpalende richtlijnen, etc.) over samenwerking en raadpleging van experts (PB)

Deze richtlijn sluit aan bij:

Heb je vragen?

Neem voor vragen of meer informatie contact met ons op

Contact opnemen

Heb je suggesties voor verbetering van deze JGZ-richtlijn?

Geef jouw feedback