De behandeling van jeugdigen met astma vindt in de regel plaats in de eerste- of de tweede lijn. Astma is een goed behandelbare aandoening. Slechts een kleine groep patiënten met een ernstige vorm van astma houdt ondanks adequate behandeling klachten. Deze patiënten worden behandeld door kinderlongartsen met specifieke ervaring hiermee.
Kwaliteit van leven
Jeugdigen met niet- of inadequaat behandelde astmasymptomen hebben een lagere kwaliteit van leven [79], [66]. Aanvallen van nachtelijk hoesten, piepen en/of benauwdheid kunnen er toe leiden dat zij zich moe en uitgeput voelen [79], [66]. Jeugdigen met astma zijn vaker ziek thuis en hun ouders maken zich meer zorgen [78]. Desondanks scoren jeugdigen met astmasymptomen niet slechter dan andere kinderen op mentale gezondheid en zijn hun schoolprestaties vergelijkbaar [78]. Ook spelen jeugdigen met astma ongeveer even vaak buiten als andere kinderen, besteden ze net zo veel tijd aan actieve bezigheden en zijn ze even vaak lid van een sportclub [78].
Groei en ontwikkeling
Het hebben van astma kan door een verhoogd energiegebruik, chronische ontsteking en door bijwerkingen van medicatie een negatieve invloed hebben op groei en ontwikkeling (Kelly 2012). Maar ook te weinig lichamelijke activiteit en een te hoge energie inname komen voor. Zie ook de JGZ-richtlijnen “Ondergewicht Deze linkt opent in een nieuw tabblad”, “Lengtegroei Deze linkt opent in een nieuw tabblad” en “Overgewicht Deze linkt opent in een nieuw tabblad”.