8.2 Wetenschappelijke onderbouwing

JGZ-richtlijn Huidafwijkingen

Huidafwijkingen

De gebruikte lokale protocollen werden geïnventariseerd om de huidige werkwijze in beeld te krijgen. Knelpunten uit de JGZ-praktijk en bij de ketenpartners werden onderzocht door vragenlijsten te zenden aan JGZ-medewerkers (jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen), verloskundigen, huisartsen en dermatologen. Om aan te kunnen sluiten bij de knelpunten van cliënten/patiënten (ouders), werden interviews gehouden met ouders met verschillende etnische achtergronden.

Vanuit deze informatie werden 8 uitgangsvragen geformuleerd (Zie Bijlage 5 Deze linkt opent in een nieuw tabblad). Voor de beantwoording van deze vragen werd wetenschappelijk bewijs (evidentie) gezocht. Hierbij is de EBRO-methode (EBRO = evidence-based richtlijnontwikkeling) gehanteerd. Hiervoor werd gezocht (vanaf verschillende jaartallen, afhankelijk van de vraag) in diverse databases: Medline, Embase, Cinahl, Cochrane (reviews) en Picarta. De talen waarop de artikelen werden geselecteerd waren Nederlands, Engels, Duits en Frans. De MeSH-termen (Medical Subject Headings-termen) die gebruikt werden in Medline, staan in bijlage 5a. Twee beoordelaars uit de kernredactie en/of projectgroep hebben onafhankelijk van elkaar de relevantie van de gevonden artikelen beoordeeld op basis van de titel en het abstract. Bij verschil van mening werd gezamenlijk een heroverweging gemaakt. De relevant geachte artikelen zijn door TNO en CBO bestudeerd voor de wetenschappelijke verantwoording. Daarnaast werden (inter)nationale richtlijnen en leerboeken bestudeerd, waarop ook zoveel mogelijk is afgestemd (Zie Definities en achtergrondinformatie). Bij gelezen artikelen werden via de referentielijst aanvullende artikelen meegenomen.

Alle gevonden literatuur is beoordeeld en vervolgens afgezet en afgewogen tegen de huidige werkwijze en ervaren knelpunten. Dit vormde de basis van de overige overwegingen op de wetenschappelijke onderbouwing, die beschreven werden door de kernredactieleden. Vervolgens werd per uitgangsvraag een aanbeveling geformuleerd. De teksten behorend bij de uitgangsvragen zijn opgenomen in een aparte Bijlage 5 Deze linkt opent in een nieuw tabblad ‘Wetenschappelijke onderbouwing’ bij de richtlijn. De evidence-tabellen zijn opgenomen in de Bijlage 5 Deze linkt opent in een nieuw tabblad.De zoektermen (Bijlage 5a) zijn op te vragen zijn bij de redactie van de richtlijn. De uiteindelijke aanbevelingen zijn opgenomen in de beschrijving van de huidafwijkingen (Sectie Begeleiden en behandelen) en komen zo ook terug in het stroomschema’s op de website JGZhuid Deze linkt opent in een nieuw tabblad

Heb je vragen?

Neem voor vragen of meer informatie contact met ons op

Contact opnemen

Heb je suggesties voor verbetering van deze JGZ-richtlijn?

Geef jouw feedback