Voor u ligt de JGZ-richtlijn Voedselovergevoeligheid. De richtlijn ‘Diagnostiek van Koemelk-allergie bij Kinderen in Nederland’ van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde maakt hier onderdeel van uit [166]. De richtlijn Voedselovergevoeligheid vervangt de Landelijke Standaard voedselallergie bij zuigelingen [156]. Als uitgangspunt voor de richtlijn geldt het rapport Voedselallergie van de Gezondheidsraad [154].
Zowel de verbeterde diagnostiek van koemelkallergie als de samenwerking en afstemming tussen de jeugdgezondheidszorg, huisartsen en kinderartsen zijn belangrijke verbeteringen.
Toen ik me specialiseerde tot kinderarts (1976-1980) was voedselallergie controversieel. Er werd niet of nauwelijks over gesproken. Ook met ouders werd niet gecommuniceerd.
Er ligt nu een geweldig stuk met evidence-based informatie over voedselovergevoeligheid. Er is veel meer bekend. Diagnostiek en behandeling zijn sterk verbeterd. En is er nu veel meer mogelijk dan vroeger. Dat staat in deze richtlijn. Velen hebben aan de totstandkoming hiervan bijgedragen. De betrokkenheid en deskundigheid van de diverse partijen waren hoog, de samenwerking goed en de prestatie doelgericht. Een grote stap voorwaarts.
Vooral voor ouders is deze richtlijn van groot belang. Met de ouders wordt gericht gezocht naar een oplossing. Dat zal een geruststelling zijn.
Nieuw is dat de diagnostiek door de JGZ zal worden uitgevoerd, dicht bij huis in de vertrouwde omgeving.
Rest mij allen die aan deze richtlijn hebben gewerkt hartelijk te danken. Het is TOP. We gaan ermee aan de slag. Ik ben ervan overtuigd dat wij hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van de gezondheid van vele kinderen.
Remy HiraSing
VUmc/EMGO+,Amsterdam