Richtlijn: Zindelijkheid van urine en feces (2011)

Verklarende woordenlijst

Anale sfincters - sluitspieren.

Arousal - wekbaarheid, activatietoestand van het zenuwstelsel.

Consistentie - vastheid van de stof.

Detrusorspier - blaaswand.

Diabetes insipidus - veroorzaakt door het ontbreken van antidiuretisch hormoon (vasopressine, ADH) (craniale diabetes insipidus) of ongevoeligheid van de nieren voor dat hormoon (nefrogene diabetes insipidus).

Diabetes mellitus - geen productie van insuline of ongevoeligheid daarvoor, geeft herhaaldelijk verhoogde bloedglucosewaarden met uiteindelijk suikerverlies via de urine.

Diurese - urineren, ook wel plassen of mictie genoemd, is het lozen van urine via de urineblaas.

Feces - ontlasting, poep.

Fecale incontinentie - (onvrijwillig) ontlastingsverlies (in het ondergoed of in de luier) boven de leeftijd van 4 jaar. Dit kan overdag of ’s nachts plaatsvinden.

Hirschsprung - een aangeboren neurologische ziekte van het colon (dikke darm), waarbij de zenuwen die voor het samentrekkingspatroon (peristaltiek) van (een deel van) het colon zorgen niet aanwezig zijn of niet goed functioneren. Dit leidt tot vertraagde meconiumlozing, obstipatie, braken en uiteindelijk tot een bolle buik door een vergroot colon.

Hypospadie - aangeboren afwijking waarbij de plasbuis van mannen niet uitmondt aan de top van de penis, maar aan de onderkant van de eikel of zelfs halverwege of aan de basis van de penis.

Innervatie - voorziening van dat deel van het lichaam met zenuwen.

Laxantia - medicijnen om de ontlasting te verbeteren.

Meconium - de eerste ontlasting die een pasgeboren baby uitwerpt. Deze is meestal zwart en kleverig.

Mictie - plassen, urineren, het lozen van urine via de urineblaas.

Neuro-endocrien - met betrekking to de zenuwen en hormonen.

Neuromusculair - met betrekking tot de zenuwen en spieren.

Omphalocèle - ‘open buik’. Een omphalocèle is een zeldzaam voorkomende aandoening aan de buik. Door een fout in de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind ontstaat er een uitstulping (cèle) bij de navel (omphalos). Via de navelstreng stulpen ingewanden naar buiten. De ingewanden zijn omgeven door een vlies. De grootte van de uitstulping kan variëren van klein (een paar centimeter) tot groot (groter dan tien centimeter).

Polyurie - veel plassen.

Probiotica - een levend microbiologisch voedingssupplement dat de gezondheid van de gastheer mogelijk bevordert door het microbiële evenwicht in de darm te verbeteren.

Rectum - endeldarm.

Retentie - vasthouden van ontlasting of urine.

Scybala - ingedikte ontlasting.

Sfincter - kringspier.


Pagina als PDF