4.4 Seksuele ontwikkeling van 0-19 jarigen: handelingsadviezen 

JGZ richtlijn Seksuele ontwikkeling (2014)

Seksuele ontwikkeling

Rond seksuele ontwikkeling spelen verschillende thema’s. Voor elke leeftijdsgroep krijgt krijgt de JGZ-professional per thema adviezen om doelgericht voorlichting en advies te kunnen geven en problemen vroegtijdig te kunnen signaleren. In sommige gevallen is ondersteuning of bijsturing (door ouders) nodig. 

De thema’s zijn:

  • lichamelijke verschijnselen
  • seksuele gevoelens
  • seksueel gedrag
  • ontwikkeling genderidentiteit
  • seksuele oriëntatie 

 

De handelingsadviezen rond deze thema’s staan per leeftijdsgroep in deze subsecties met Handelingsadviezen.
De praktische handvatten voor deze begeleiding worden nader toegelicht in  de subsectie met Handvatten Voorlichting en begeleiding 

In ernstige gevallen dient de ondersteuning bij de seksuele ontwikkeling door meer intensieve begeleidingstrajecten plaats te vinden. De JGZ-professional heeft dan een rol in signalering en doorverwijzing. 

In de JGZ-richtlijn Kindermishandeling Deze linkt opent in een nieuw tabblad is informatie te vinden met betrekking tot de signalering en meldplicht op het moment dat seksueel misbruik vermoed wordt. In de acties voor de JGZ-professional wordt verwezen naar bovengenoemde richtlijn.

De JGZ-professional vraagt proactief naar de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren op verschillende momenten. Ook reageert de JGZ-professional op vragen en zorgen van ouders, kinderen en professionals. 

Zie voor risicogroepen en risicofactoren de subsecties Determinanten van seksuele gezondheid en Seksuele risico’s.

Aanbevelingen

Heb je vragen?

Neem voor vragen of meer informatie contact met ons op

Contact opnemen

Heb je suggesties voor verbetering van deze JGZ-richtlijn?

Geef jouw feedback