8.1 Uitgangsvragen

JGZ richtlijn Seksuele ontwikkeling (2014)

Seksuele ontwikkeling

Aan de hand van de resultaten van de knelpuntanalyse werden door de werkgroep de volgende uitgangsvragen geformuleerd:

1. Wat wordt verstaan onder een gezonde seksuele ontwikkeling van jeugdigen en wat zijn de belangrijkste criteria om te bepalen of de seksuele ontwikkeling gezond verloopt?

Met als subvragen:
a. Wanneer is sprake van zorgwekkend of afwijkend gedrag en wanneer is welk gedrag, in welke mate en in welke fase van de seksuele ontwikkeling, ontoelaatbaar of schadelijk zowel op de korte als de lange termijn?
b. Wat zijn de belangrijkste signalen die kunnen duiden op een ongezonde seksuele ontwikkeling van jeugdigen?

Zie Definities, kaders en achtergrondinformatie en Seksuele ontwikkeling van 0-19 jarigen: handelingsadviezen

2. Wat zijn de taken van het JGZ-team (arts, verpleegkundige, doktersassistente) met betrekking tot de begeleiding bij een gezonde seksuele ontwikkeling en de preventie van een ongezonde seksuele ontwikkeling? (Zie Begeleiden en behandelen)

3. Welke competenties zijn relevant voor de JGZ-professionals om jeugdigen (en hun ouders) te kunnen begeleiden bij een gezonde seksuele ontwikkeling en/of seksueel riskant gedrag van kinderen/jeugdigen tijdig te signaleren? (Zie Begeleiden en behandelen)

4. Welke interventies of type ondersteuning zijn bruikbaar voor de JGZ en (bewezen) effectief om een gezonde seksuele ontwikkeling van jeugdigen te bevorderen (en schade te beperken)? (Zie Begeleiden en behandelen) 

5. Wat zijn de belangrijkste risicofactoren en beschermende factoren voor een gezonde seksuele ontwikkeling? (Zie Risico- en beschermende factoren) 

6. Wat zijn de belangrijkste sekse- en cultuurspecifieke aandachtspunten bij de (bevordering van) een gezonde seksuele ontwikkeling van jeugdigen? (Zie Signaleren, diagnostiek en verwijzen)

De werkgroep is van mening dat de uitgangsvragen zich, vanwege de aard van het onderwerp (seksuele ontwikkeling), het meest lenen voor een gemengde evidencebased/practicebased aanpak.

Heb je vragen?

Neem voor vragen of meer informatie contact met ons op

Contact opnemen

Heb je suggesties voor verbetering van deze JGZ-richtlijn?

Geef jouw feedback