Seksuele dwang
In landelijk onderzoek gaven 11 op de 1000 jongens (12 tot 14 jaar) en 13 op de 1000 meisjes (12 tot 14 jaar) aan vóór het 12e jaar gedwongen te zijn tot seksuele handelingen. Onder 12- tot 24-jarigen gaven 23 op de 1000 meisjes en 7 op de 1000 jongens aan dat dit voor het 12e jaar gebeurde [20]. Uit onderzoek onder jonge kinderen zou ongeveer 1 op de 33 kinderen ervaring hebben met kindermishandeling. Bij 1 op de 750 kinderen zou sprake zijn van seksueel misbruik [104]. De Inspectie van het Onderwijs krijgt jaarlijks melding van ongeveer 150 gevallen van seksueel misbruik. Mogelijk is hier sprake van onderrapportage.
Als de eerste geslachtsgemeenschap voor het 14e jaar plaatsvindt, is de kans dat iemand hiertoe werd overgehaald of gedwongen ruim twee keer groter dan wanneer geslachtsgemeenschap op latere leeftijd plaatsvindt. 33% van de meisjes en 8% van de jongens van wie de eerste keer met 13 jaar of eerder plaatsvond, zegt de eerste keer te zijn overgehaald of gedwongen [24]. Ook jongeren met een lichamelijke en cognitieve beperking zijn kwetsbaarder voor seksueel misbruik. Zij hebben door verzorgende aanrakingen vaak moeite om ongewenste en gewenste aanrakingen te onderscheiden [74][99].
Seksueel geweld dat heeft plaatsgevonden tijdens de kindertijd kan negatieve gevolgen hebben voor het welzijn en de gezondheid. Jonge kinderen kunnen last krijgen van bedplassen, angsten, isolement, lichamelijke klachten en dergelijke. Ook op volwassen leeftijd kan seksueel misbruik in de kindertijd impact hebben op het psychosociale welzijn. Dit kan zich uiten in seksuele problemen, geweld in de partnerrelaties, alcohol- of drugsmisbruik en zelf opnieuw slachtoffer worden [5].
Sexting
Sexting is een nieuw fenomeen waar nog weinig onderzoek naar gedaan is. Het gaat bij sexting om het versturen dan wel ontvangen/in bezit hebben van seksueel getinte opnames (foto of videomateriaal) van jongeren tot 18 jaar. Het maken, in bezit hebben en verspreiden van beelden van seksuele gedragingen van jongeren tot 18 jaar was strafbaar bij de Nederlandse wet, maar is versoepeld (zie Definities en achtergronden bij Juridische kaders). In totaal blijkt 33% van de Europese 9- en 10-jarigen (vrijwel) dagelijks online te zijn. Van de 9- tot 12-jarige Nederlandse kinderen heeft 70% een profiel op een sociale netwerksite (meestal Hyves), en vooral onder de allerjongsten is Nederland hierin koploper [66]. Op deze leeftijd komen sommige kinderen ook in contact met pornografische beelden. In Europa heeft 11% van de 9- en 10-jarigen in de laatste 12 maanden erotische beelden gezien [66]. Slechts een kleine groep jongeren stript voor de webcam, verstuurt naaktfoto’s of seksfilmpjes of heeft seks via internet. Het aantal is echter wel toegenomen in vergelijking met eerder onderzoek. Zo bleek in 2006 dat ongeveer 2% van de jongeren seksueel getinte opnames maakt van hun vriend of vriendin en dit aan anderen doorstuurt [30], terwijl in recentere publicaties dit cijfer op 7% onder jongens en 2% onder meisjes ligt [23].