Materialen en informatie gericht op kinderen en pubers
Brochures en boeken
- Pubergidsen (voor pubers 9 tot 12 jaar en 12 tot 15 jaar) (Rutgers WPF).
- Brochure Wel seks, geen zorgen (Rutgers WPF)
- Feiten en fabels over het maagdenvlies (Rutgers WPF)
Op de website van Rutgers WPF is daarnaast ook een boekenlijst te vinden met leesboeken voor kinderen en pubers over de seksuele ontwikkeling. De boeken sluiten aan bij verschillende leeftijdsfasen en kunnen door kinderen en pubers zelf gelezen worden of samen met ouders. De brochures en folders zijn gratis op de website te downloaden.
Websites
- www.sense.info Deze linkt opent in een nieuw tabblad (voor jongeren van 12 tot 25 jaar).
- Voor Marokkaanse jongeren www.geentaboes.marokko.nl Deze linkt opent in een nieuw tabblad en www.maroc.nl Deze linkt opent in een nieuw tabblad.
- Voor Turkse jongeren www.geentaboes.hababam.nl.
- Voor Antilliaanse jongeren www.kitatin.com.
- Rondom homoseksualiteit www.allesovergay.nl Deze linkt opent in een nieuw tabblad.
- Can You Fix It. Omgang met wensen en grenzen en preventie van seksuele dwang. Via www.canyoufixit.nl en www.sense.info.
- Go or no go: een digitaal zelfmeetinstrument via Sense.info.
Aanvullende informatie over bovenstaande materialen
Materialen voor kinderen en jongeren
- Pubergidsen (voor pubers 9 tot 12 jaar en 12 tot 15 jaar)
Voor pubers (jongens en meisjes) zijn er toegankelijke en betrouwbare informatieve folders geschreven. De pubergids voor jongens/ pubergids voor meisjes voor pubers van 9 tot 12 jaar. En Just4boys/Just4girls voor pubers van 12 tot 15 jaar. Op basis van wetenschappelijk onderzoek naar de seksuele ontwikkeling worden relevante thema’s beschreven en krijgen pubers informatie en advies om seksueel gezonde keuzes te maken. Thema’s zijn o.a. veranderingen in de puberteit, verliefdheid en relaties, seksuele dwang, voortplanting en (ongewenste) zwangerschap, soa en veilige seks, seksuele oriëntatie, weerbaarheid en omgang met sociale media. Zie ook website www.rutgerswpf.nl
- www.sense.info (voor jongeren 12-25 jaar)
Dit is een website met betrouwbare en aansprekende informatie over seksualiteit. Jongeren kunnen op zoek naar informatie over het vrouwelijke en mannelijk lichaam, verliefdheid en relaties, eerste keer seks, veilige seks, de voortplanting, ongewenste zwangerschap en anticonceptie, seksuele dwang en weerbaarheid, seksuele identiteit, pornografie en media, cultuur en geloof. De website is ontwikkeld om jongeren te ondersteunen bij het maken van seksueel gezonde keuzes waarin seksuele contacten prettig, gewenst en veilig zijn. De site is gelinkt aan een helpdesk zodat jongeren via chat, e-mail en telefoon vragen kunnen stellen over seksualiteit. Bij problemen en hulpvragen kunnen jongeren een afspraak maken met een Sense verpleegkundige in hun eigen regio. Voor allochtone jongeren zijn er specifieke sub-sites over relaties en seksualiteit ontwikkeld.
- Voor Marokkaanse jongeren www.geentaboes.marokko.nl en www.maroc.nl; voor Turkse jongeren www.geentaboes.hababam.nl en voor Antilliaanse jongeren www.kitatin.com.
- Rondom homoseksualiteit is er voor jongeren de website www.allesovergay.nl.
- Brochure “Wel seks, geen zorgen”
Een informatieve brochure voor jongeren die starten met hun seksuele carrière en een keuze willen maken op terrein van anticonceptie. Jongeren krijgen betrouwbare informatie over anticonceptiemethodes, voor- en nadelen, effectief gebruik en wat te doen bij een ongewenste zwangerschap. Zie ook website www.rutgerswpf.nl
- Folder ‘Feiten en fabels over het maagdenvlies’.
Een informatieve brochure over het maagdenvlies. Zie ook website www.rutgerswpf.nl
- “Can You Fix it”: Omgang met wensen en grenzen en preventie van seksuele dwang
Via de site www.canyoufixit.nl kunnen jongeren verschillende filmpjes bekijken van alledaagse situaties waarin sprake is van seksuele grensoverschrijding. Jongeren kunnen zelf aangeven waar voor hen de eigen wensen en grenzen zouden liggen en krijgen gericht advies hoe weerbaar te worden en duidelijker te communiceren als een grens wordt bereikt. De filmpjes maken onderdeel uit van de landelijke campagne “Maak seks lekker duidelijk” ter preventie van seksueel geweld.
Op de website van RutgersWPF is daarnaast ook een boekenlijst te vinden met leesboeken voor kinderen en pubers over de seksuele ontwikkeling. De boeken sluiten aan bij verschillende leeftijdsfasen en kunnen door kinderen en pubers zelf gelezen worden, of samen met ouders.