2.6 Risicofactoren

JGZ richtlijn Voedselovergevoeligheid (2014)

Voedselovergevoeligheid

Uit de reviews van lage tot matige kwaliteit kwamen de volgende risicofactoren naar voren voor het ontwikkelen van voedselallergie: 

  • atopische ziekten bij ouders of broertjes/ zusjes (lage kwaliteit)
  • vroeg optreden van constitutioneel eczeem en ernstig constitutioneel eczeem (matige kwaliteit)
  • vroege blootstelling aan voedselallergenen via de borstvoeding en via het dieet van de moeder (tegenstrijdig bewijs van lage kwaliteit), 
  • keizersnede (variabel bewijs van lage tot matige kwaliteit),
  • oken door de moeder tijdens de zwangerschap (lage kwaliteit)
  •  symptomen van huid, maag en darmen en anafylaxie (lage kwaliteit). 

 

Zie verder Symptomen Koemelkallergie.

Heb je vragen?

Neem voor vragen of meer informatie contact met ons op

Contact opnemen

Heb je suggesties voor verbetering van deze JGZ-richtlijn?

Geef jouw feedback