2.1 Prevalentie voedselallergie

JGZ-richtlijn Voedselovergevoeligheid

Voedselovergevoeligheid

De prevalentie van voedselallergie bij kinderen tot 3 jaar is 4-8% [3][15]. Prevalentiecijfers zijn echter afhankelijk van de onderzoeksmethode. Zelfrapportage van symptomen geeft een veel hogere prevalentie vergeleken met onderzoek waarbij ook sensibilisatie (serum IgE) en/of dubbelblind placebogecontroleerde voedselprovocatie wordt betrokken [22]. Er lijkt geen toename van de prevalentie van voedselallergie in de tijd te zijn, maar meer onderzoek is nodig om hier duidelijkheid over te krijgen [151]

Kinderen met voedselallergie hebben over het algemeen 2-4 keer meer kans op andere atopische aandoeningen zoals astma (4,0 keer) en atopische dermatitis (2,4 keer) vergeleken met kinderen zonder voedselallergie [22].

Heb je vragen?

Neem voor vragen of meer informatie contact met ons op

Contact opnemen

Heb je suggesties voor verbetering van deze JGZ-richtlijn?

Geef jouw feedback