3.2 Coeliakie

JGZ richtlijn Voedselovergevoeligheid (2014)

Voedselovergevoeligheid

Coeliakie is een ziekte waarbij naast genetische componenten (HLA en non-HLA) ook omgevingsfactoren, met name de inname van gluten, een rol spelen. 

Of de verschijnselen van coeliakie bij een belastend genenpatroon optreden, is tot op heden nog niet voorspelbaar. Het tijdstip en de wijze van glutenintroductie in de voeding van zuigelingen zouden effect kunnen hebben op het tijdstip van optreden van de verschijnselen en op de ernst van de verschijnselen en mogelijk zelfs het ontstaan van de ziekte kunnen voorkomen. 

Onderzoeken bij zuigelingen zonder belaste familieanamnese zijn geanalyseerd op effecten van preventieve interventies. Er is specifiek gekeken naar het effect van borstvoeding en het effect van introductie van gluten tijdens borstvoeding.

Aanbevelingen

Heb je vragen?

Neem voor vragen of meer informatie contact met ons op

Contact opnemen

Heb je suggesties voor verbetering van deze JGZ-richtlijn?

Geef jouw feedback