3.3 Lactose-intolerantie

JGZ richtlijn Voedselovergevoeligheid (2014)

Voedselovergevoeligheid

Symptomen

Lactose-intolerantie uit zich in maag-darmklachten als opgeblazen gevoel, flatulentie en buikpijn, en in ernstiger gevallen diarree, niet in afwijkingen bij lichamelijk onderzoek.. Zie Signaleren.

Preventie van lactose-intolerantie: technieken. 

Preventie van klachten door lactose-inname kan in essentie op twee manieren worden bereikt: door vermindering van blootstelling aan lactose in de dunne darm (lactosebeperking in de voeding) en door optimalisering van de fermentatie van overtollig lactose in de dikke darm ([139]).

Bacteriën kunnen op twee manieren een rol spelen bij deze preventie: de lactoseconcentratie in yoghurt is lager dan in melk door de aanwezigheid van bètagalactosidaseproducerende bacteriën, en probiotica lijken, onafhankelijk van de bètagalactosidaseactiviteit, gasvorming en diarree te kunnen verminderen door hun invloed op de colonbacteriën ([34]). 

Zie Preventie: effect van interventies

Aanbevelingen

Heb je vragen?

Neem voor vragen of meer informatie contact met ons op

Contact opnemen

Heb je suggesties voor verbetering van deze JGZ-richtlijn?

Geef jouw feedback