2.6 Risicofactoren

JGZ-richtlijn Voedselovergevoeligheid

Voedselovergevoeligheid

Uit de reviews van lage tot matige kwaliteit kwamen de volgende risicofactoren naar voren voor het ontwikkelen van voedselallergie: 

  • atopische ziekten bij ouders of broertjes/ zusjes (lage kwaliteit)
  • vroeg optreden van constitutioneel eczeem en ernstig constitutioneel eczeem (matige kwaliteit)
  • vroege blootstelling aan voedselallergenen via de borstvoeding en via het dieet van de moeder (tegenstrijdig bewijs van lage kwaliteit), 
  • keizersnede (variabel bewijs van lage tot matige kwaliteit),
  • oken door de moeder tijdens de zwangerschap (lage kwaliteit)
  •  symptomen van huid, maag en darmen en anafylaxie (lage kwaliteit). 

 

Zie verder Symptomen Koemelkallergie.

Heb je suggesties voor verbetering van deze JGZ-richtlijn?

Geef jouw feedback

Heb je vragen?

Neem voor vragen of meer informatie contact met ons op

Contact opnemen