Richtlijn: Voedselovergevoeligheid (2014)

10. Voedseladditieven-Aanbevelingen

Aanbevelingen

  • Het wordt niet aanbevolen om bij gezonde kinderen ter preventie van hyperactiviteit voedseladditieven zoals kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen of suiker te elimineren uit de voeding.

Toelichting

Additieven zoals kleurstoffen en conserveermiddelen worden aan voedingsmiddelen toegevoegd om de eigenschappen van een product te verbeteren of te veranderen. Er zijn vele verschillende synthetische kleurstoffen, bv. tartrazine (citroengeel, E102), oranje-geel (E110), karmozijnrood (E122) en briljantblauw (E133). Deze kleurstoffen worden met name gebruikt in snoep, koekjes en toetjes, maar komen in vele gekleurde voedingsmiddelen voor. Natriumbenzoaat is een veelgebruikt conserveermiddel, het werkt goed bij een lage pH zoals in jam, frisdranken en vruchtensappen, maar wordt ook toegevoegd aan brood, broodbeleg en vele kant-en-klare producten.

In de jaren 70 propageerde Feingold een eliminatiedieet voor kinderen met een ‘attention deficit hyperactivity disorder’ (ADHD) (Feingold, 1975). Het dieet was gebaseerd op de hypothese dat kinderen met hyperactiviteit een voedselintolerantie hebben en dat het elimineren van bepaalde additieven zoals kunstmatige kleur- en smaakstoffen en natuurlijk voorkomende salicylaten gedragsproblemen kan verminderen en het leren kan verbeteren. Het onderzoek van Feingold kreeg veel kritiek, met name vanwege het ontbreken van een controlegroep. Sindsdien zijn meerdere studies verschenen, waarvan vele niet gerandomiseerd, placebogecontroleerd en/of dubbelblind zijn. Over het algemeen betreffen het studies met kleine aantallen kinderen.

Lees verder voor de onderbouwing.


Pagina als PDF